Lenny & De Wespen is de groep rond Lennaert Maes, een entertainer eerste klas. De groep ontstond in Leuven en begon naambekendheid te krijgen door de DKA-prijs te winnen op de Nekka-nacht in 2003. Na hun EP 'Houtekiet' van 2004 kregen ze een plaatsje in de 'De Kleine Avonden'-tournee van Radio 1. Daar kregen ze het publiek zonder enig probleem op hun hand met hun toegankelijke liedjes en spitsvondige teksten.

Op 'Eet van Mij', het eerste album, staan 13 vlotte popsongs die eerder naar pop neigen dan naar kleinkunst. Het valt op hoe vaak Maes zich als een macho gedraagt in zijn teksten. Met een titel als 'Wat Vrouwen Willen' hoeft dat natuurlijk niet te verbazen. "Want alle vrouwen haten strijken / En uren voetbal kijken / Ze haten mannen die hun vragen ontwijken / Maar ze houden allemaal van mij!" klinkt het niet zonder hoogmoed. Ook in 'Grote Mond' is het prijs met "Wees gerust: weet u even niet wat zeggen / Dan doe ik het wel voor jou". In de stevige en spannende song 'Houtekiet' is er evenmin twijfel mogelijk. "Moeders houd uw dochters binnen / Reine maagden volg hem niet / Treed je deze bossen binnen / Behoor je toe aan Houtekiet" kan je als raad maar beter opvolgen. Toch is er ook plaats voor ingetogenheid. Naar het einde van 'Eet van Mij' gaat 'Vreemde Straten' eerst over een vrouw die wegdroomt van haar huidige leven en in 'Zij Komt Nooit Meer Terug' reflecteert Maes over het leven zonder vrouw. Hij waagt zich zelfs aan maatschappijkritiek met 'Meneertje Nee', waarin hij de conservatieve burger netjes op zijn plaats zet in een contrasterend luchtig nummer.
Jammer genoeg komt de tekstuele finesse niet even sterk tot uiting in de muziek. Die is vaak eenvoudig en zonder veel tralala, maar accentueert op die manier wel de teksten. Wanneer er hulp van buitenaf komt, is er meer diepgang te merken. Lenny & De Wespen kregen eerst begeleiding van Bram Vermeulen en daarna van Rick De Leeuw, die meeschreef aan 'Goed in Niksen', waarin het repetitieve gitaarlijntje mooi omkaderd wordt met subtiele bas en drums.

Het betekent echter allerminst dat de andere liedjes muzikaal vervelend worden. Ze zijn stuk voor stuk verzorgd en zorgen ervoor dat 'Eet van Mij' een plaat is die telkens opnieuw onderhoudend is. Dit is veelbelovend voor een debuutalbum.

Meer over Lenny & De Wespen


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.