Met alle extremiteit in metal zou een mens nog vergeten dat er ook zoiets bestaat als meer traditionele metal streepje hardrock. Zo is daar bv. Lionsheart, een op en top Brits gezelschap van oudgediende rockers die dit 'Abyss' in elkaar boksten. Maar kan het ook nog overtuigen?
Het antwoord op die prangende vraag is een beetje tweeslachtig. De plaat begint in elk geval bijzonder sterk met 'Screaming' en 'Nightmare': twee onvervalste lappen hardrock met een stevige dosis blues en zelfs metal in de aderen. Een sobere begeleiding van bas en drums wordt gecompleteerd door gietijzeren ritmeriffs en loeiend solowerk. De stem van zanger Steve Grimmett is perfect geknipt voor dit soort werk. Hij zingt zuiver, kan zonder problemen verschillende toonaarden aan en weet een schuurpapieren rasp over zijn melodieuze zang te leggen om u tegen te zeggen. Net als Johnny Gioeli van Axel Rudi Pell en Jorn Lande van Masterplan behoort Grimmett duidelijk tot de betere zangers in het stevigere werk. Toegegeven, Lionsheart borduurt verder op bekende thema's en muzikaal vernieuwend kan dit bezwaarlijk genoemd worden maar het rockt in elk geval. Er zit echter een 'maar' aan het verhaal. Zoals meerdere bands heeft ook Lionsheart een paar ballads opgenomen die het tempo van de plaat drukken. Ze zijn niet slecht te noemen, maar Steve Grimmett is zo'n zanger die beter uit de verf komt wanneer hij stevig kan doortrekken en zich niet gevoelig moet opstellen omdat een liefdesliedje dat zou vragen. Halverwege de plaat begint dan ook de fut er wat uit te gaan. Dat is een spijtige vaststelling, maar het hoge niveau waarmee de plaat opent zakt langzaam weg en eens voorbij halfweg weet 'Abyss' veel minder te boeien.
Degenen die kwalitatieve hardrock een warm hart toedragen zullen zich geen buil vallen met 'Abyss'. Het is alleen bijzonder jammer dat de plaat langzaam wegzakt naar de middelmaat. Misschien dat een andere volgorde in de tracklist het verschil had gemaakt, wie weet? Nu blijft een mens wat op z'n honger zitten en dat kan de bedoeling niet geweest zijn.

Meer over Lionsheart


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.