Japanse dubvibes? Het is weer eens iets anders. Deze 'Fire Blender' is, na vijf voorgangers, de eerste plaat die deze geflipte bende uit Tokyo wereldwijd uitstrooit. Met zijn negenen maken deze jongens een fusie tussen diepe dub, reggae, wereldroots en jazz. Spek voor de bek van het Nederlandse M Records dus, dat steevast op zoek gaat naar universele dubs.
Met opener 'The Spearhead' slaagt Little Tempo de bal al niet mis! Een oerdegelijke baslijn wordt warm aangekleed met geweldig diepe dubs en echo's en zorgt zo voor een heerlijk ontspannen roes. Die slaagt echter al gauw om in verbazing, wanneer deze bende op het tweede nummer het roer volledig omgooit. Enkel de zwaar rollende baslijn blijft behouden. Verder wordt het instrumentale nummer echter opgevuld met verhakkelde elektronicatoetsen, een jankend blaasinstrument en wat intrigerende snare ratels. Het bedwelmende karakter van deze muziek maakt plaats voor een beklemmend en beangstigend gevoel. Hoewel nog wel met galm en lange tonen gewerkt wordt, legt Little Tempo veel accenten met korte toetsen van vreemde instrumenten. Op deze manier wordt gedurende 12 nummers afgewisseld tussen diepe werelddub en specifieke, hakkelende songs. Titeltrack 'Fireblender' speelt met een Ennio Morricone-achtig Spaans gitaartje, klarinetklanken en achterstevoren getrokken, wegzuigende geluiden en zorgt zo voor een intrigerend klankspel. "Experimentele dub" is zeker geen slechte omschrijving. 'Space Mambo', 'Astral Hop' verraden al bepaalde muziekstijlen die in reggae termen vertaald worden. Let wel op voor 'Splash Metal': hier wordt immers met rootsmuziek en oude jaren '50 tunes gespeeld in plaats van met metalen gitaren. In elk geval zorgt Little Tempo niet enkel voor intrigerende klankspelen, maar bevat deze 'Fireblender' ook een ongehoord aantal originele ideeën. Toch blijft in deze wirwar van creativiteit telkens een heerlijk relaxte baslijn refereren naar de oorspronkelijke dubideeën van de band. Percussie, steelgitaar, steelpan of keyboards kunnen de luisteraar hierbij niet van de wijs brengen. Een akoestische, melancholische ballade op slidegitaar als afsluiter en anticlimax?! Waarom ook niet?
Little Tempo is een bende speelvogels. Met professioneel gemak tonen deze Aziaten aan dat diepe dubmuziek niet enkel hoeft te bezweren, maar ook gerust kan intrigeren. Hoewel de agressieve tekening op de hoes het tegendeel lijkt uit te spreken, is 'Fire Blender' daardoor ontzettend luistervriendelijk en boeiend. Het wordt hoog tijd dat die vorige 5 releases van Little Tempo ook overzee gebracht worden!

Meer over Little Tempo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.