Onder de artiestennaam Living Water brengt keelzanger Robert Haver de cd 'The Human Didge' uit. Keelzingen is een zangtechniek waarbij een diep basisgeluid geproduceerd wordt met daarbij nog een zwevende boventoon. De zeven chakra's van het menselijke lichaam en hun overeenkomende toonaarden vormen de basis en het uitgangspunt voor deze nieuwe cd. In elk nummer verschilt de basistoon van de keelzang naar gelang welke chakra aangesproken zou willen worden.

Hoewel er soms ook gitaar, bas, een orgeltje en allerhande percussie te horen is op 'The Human Didge' verraadt de titel zelf al waar het in se om draait: de keelzang. Het geluid dat voortgebracht wordt door Living Water is inderdaad heel sterk vergelijkbaar met dat van een didgeridoo, zij het dan dat de menselijke stem net iets flexibeler is dan een uitgehold stuk eucalyptus. De nummers hebben namen meegekregen als 'E-nergy-all zonnevlecht', 'C-original basis chakra'of 'B-e original kruinchakra' zodat meteen duidelijk wordt welk gebied van het menselijk lichaam gestimuleerd moet worden. Met hun heel uitgesponnen melodische lijnen en repetitieve opbouw krijgen de nummers een uitgesproken meditatief karakter. Een eigenschap die nog versterkt wordt door het diepe, ontspannende geluid van de keelzang. Deze keelzang kan zowel instrumentaal gebruikt worden (zoals in de meeste nummers gedaan wordt) maar kan natuurlijk ook een tekst voortbrengen. Dit gebeurt in 'G-enerator keelchakra', waar een Mayaanse mantra door de keelstem te horen is. De nummers zijn verder uiterst eenvoudig van structuur, met een opbouw die meestal met één instrument (al dan niet de zang) begint en dan langzaamaan aangevuld wordt tot een soort climax.

Hoewel Living Water met zijn keelzang een interessante wereld open legt, wordt op 'The Human Didge', spijtig genoeg al te vaak uit hetzelfde vaatje getapt om blijvend te verrassen en te boeien. Het is echter de vraag of het niet eerder het opzet van deze cd was om meditatie- of ontspanningsmuziek te laten horen. Daarin slaagt 'The Human Didge' dan weer met verve.

Meer over Living Water


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.