"Wisdom to the Idiots": het lijkt wel een clichématige punkkreet. De titel van deze nieuwste Loop Guru plaat klinkt dan misschien nogal geagiteerd; de muziek die er op staat is dat in geen geval. Het Londonse duo vermengt immers al meer dan een decennium lang etnische invloeden met moderne elektronica en probeert op deze manier om universele dansvloermuziek samen te stellen. Een mooi streefdoel, nietwaar?
Na 9 platen en tientallen remixen weten Jammud en Salman Gita wel waar de mosterd te halen. Hun bezwerende grooves zijn gebaseerd op melodieuze baslijnen en een Westerse triphop of breakbeat. Niet enkel loops en samples met een wereldlijk karakter verrijken Loop Guru nummers maar de meeste instrumentale partijen worden ook live ingespeeld met de meest uiteenlopende voorwerpen. Tabla's, rasa's, Indische fluiten, sitar, digeridoo, ... nestelen zich moeiteloos naast conga's, marimba's, bongo's en andere percussie instrumenten. Dankzij deze toverformule heeft Loop Guru zich inmiddels opgewerkt tot één van de bekendste bands in de etnische dansmuziek. Zo vormen het Indisch aandoende 'Karma Marga' of het Arabisch klinkende 'Single Orphan First Year Camel' een rechtstreekse aanslag op de dansvloer. Zweverige zangpartijen met veel open klinkers gieten een bezwerende laag over de oppeppende beats. Het uitgetrokken 'Papasus' blijft iets te lang doordrammen op Aziatisch gekweel en klinkt nogal klagerig, maar dat is waarschijnlijk vrij typerend voor Oosterse muziek. Ook de minimalistische, ambienteske drums die het meer dan 8 minuten lange 'The Third Chamber – Part I' opfleuren, vormen niet meteen het meest toegankelijke moment op deze plaat. Voor de rest gaat 'Wisdom to the Idiots' er echter in als zoete koek. Hoewel met speciale geluiden en invloeden gewerkt wordt, begint de samenstelling van deze Loop Guru muziek iets te doorzichtig (lees: platvloers) te worden. Wanneer 'White Light' met een aanstekelijk ritme een brug slaat tussen Gregoriaanse gezangen, Chinese keys en dubby effecten, lijkt de wereldreis volmaakt. Met de zomer in het aangezicht, zou deze plaat alvast een welkome voorbode kunnen betekenen.
Echt wereldschokkend is deze plaat niet. Daarvoor is ze iets te veel gebaseerd op eenvoudig opgebouwde repetitiviteit. Dat ze allicht veel leuke exotische feestjes zal mogen opluisteren, mag echter niet in twijfel getrokken worden. Dat is alvast een lovenswaardige prestatie.

Meer over Loop Guru


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.