Vergeet de term 'disco' in dit elektronische tweepersoonsproject. Low Motion Disco hult zich bewust in anonieme nevels en creëert een ambientcollage van veldopnamen, lichtvoetige elektronische songs en instrumentale composities. 'Keep it Slow' legt meermaals de klemtoon op het woord 'low' en is bedoeld als een ontspannende trip, een plaat voor waarnemers en wordt omschreven als "dansmuziek voor mensen die niet kunnen dansen". Wonder boven wonder wordt hier echter niet gedaan aan overdadig ambient-gezwets of kabbelende lounge-toestanden, maar houdt deze cd tegelijkertijd een heerlijk zomerse ontspanning als een boeiende broeierigheid in.

Dat deze plaat een nominatie verdient voor beste titel van de 21ste eeuw, spreekt voor zich. Low Motion Disco knipoogt stevig richting KLF's beroemde 'Chill Out'-album en houdt duidelijk van ontspanning. In tegenstelling tot laatstgenoemde cd (waaruit overigens de bekende 'relax'-term gegroeid is), wordt hier echter mooi gewerkt met afgebakende songs en thema's. Zo opent deze plaat vrij minimaal en futloos met een regenachtig Tirolersfeertje en blèrende geiten, maar wordt even later gekozen voor een kinderlijk 'feel good'-deuntje met mooie vrouwenzang op de achtergrond ("Things are gonna get easier") of een spacy triphopnummer met funky bas en bedwelmende effecten. Wat te denken van het heerlijk lichtvoetige 'The Low Murderer Is Out at Night', dat zich met zijn beneveld bluesgitaartje tegen een hobbelend ritme afzet en waarover een groezelige whiskystem wat onverstaanbare dingen mompelt? Even lijkt een disco-orgeltje binnen te sluipen, maar al snel schakelt dit duo over op een schoolvoorbeeld van zorgeloze, binnensluipende reggae-elektronica met 'Low Italian Déssert (Try it Out)'. Zichzelf opdringen doet dit plaatje nooit, maar dankzij catchy geluidjes en melodieën vormt 'Keep it Slow' een erg leuke en aandachtige trip doorheen het fantasiewereldje van Low Motion Disco. Met een gemiddeld van erg weinig beats per minute doorheen de dertien tracks die hier voorgesteld worden, lijkt de cd bestemd om met een aardige dosis cannabis te genieten. Dat lijkt zeker het geval wanneer tegen het einde van de plaat 'At Last I Am Low' een kleine zeven minuten in het ijle lijkt rond te dolen en gebalanceerd wordt op de dunne lijn tussen wegdromen en de aandacht vasthouden. Een afsluitende huiskameropname met veel ruis waarbij een kindje wat Duitse dingen lijkt te brabbelen en de naam Low Motion Disco scandeert, is dan een toevoeging die wel erg weinig ter zake doet.

Dit plaatje van Low Motion Disco is een leuk initiatief. Wie of wat er juist achter schuilgaat mag dan onduidelijk zijn, maar de oproep tot onthaasting is natuurlijk meer actueel dan ooit. 'Keep it Slow' bevat, naast een duidelijke boodschap, echter ook een muzikale finesse die zeker het genieten waard is. Dit fijnproevertje mag gerust langere tijd in de speler blijven steken.

Meer over Low Motion Disco


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.