Het Engelse Brodsky Quartet viert de lancering van zijn eigen platenlabel met onder andere deze uitgave van twee van Beethovens drie 'Razumovsky-kwartetten" (nrs. 2 en 3). Beethoven schreef deze kwartetten op.59 in opdracht van de Russische ambassadeur in Wenen, waarnaar ze ook uiteindelijk genoemd zijn. Net als Beethovens derde symfonie, die twee jaren ervoor in 1804 voor het eerst werd uitgevoerd, zijn ook deze drie kwartetten revolutionaire werken, die de muziek, in hun genre grondig veranderd hebben. Om te beginnen is er de opzet van de werken, die ver staat van de divertimenterende toon van Haydn en Mozart, of eerdere kwartetten op.18 van Beethoven zelf. Het trage deel van het tweede kwartet getuigt van een emotionele diepgang die een schaduw vooruit werpt naar Beethovens late werk. Bovendien zitten de kwartetten vormtechnisch erg knap in elkaar en schuwt Beethoven een voor zijn tijd weinig beoefende polyfone stijl niet. De snelle fuga aan het eind van het derde kwartet is daar een goed voorbeeld van.

Op deze cd valt de transparante en jeugdige klank van dit strijkkwartet meteen op. Eerste violist Andres Haveron speelt met een geweldig heldere klank, die op gepaste momenten scherp afsteekt tegen de klank van de drie andere muzikanten. De snelle delen, zoals de finales van beide kwartetten, of het eerste deel van het kwartet nr.3 klinken bijzonder vinnig, met scherpe fraseringen. De muziek blijft vlotjes doorlopen en verbreedt op de meest subtiele manier alleen op de juiste plaatsen, om een melodie gepast te beëindigen of een muzikaal hoogtepunt aan te brengen. Kleine versnellingen naar de laatste maten van beide werken toe, als een soort van eindspurt, zorgen voor een smaakvolle hoeveelheid bravoure. Polyfone passages grijpen bovendien naadloos in elkaar, zonder dat de muziek ergens zijn cadans verliest.

Verder bevat deze cd vele momenten van eenvoudige, lyrische charme. Het trage deel van het op.59 nr.2 is daar het beste voorbeeld van. Het Brodsky Quartet creëert een buitengewoon intieme, meditatieve sfeer, die meer dan tien minuten lang niet doorbroken wordt. Het trio van het derde deel bezit dan weer een volkse, ländler-achtige charme en is zowat het enige moment op de cd waar de muziek echt (en gewild natuurlijk) zwaar wordt. Enkele donkere en doorwrochtige passages in het kwartet nr.2, in e klein, worden met een typische Beethoveniaanse duisternis gebracht, die voor hedendaagse luisteraars even hard en compromisloos overkomt als voor Beethovens eerste publiek, tweehonderd jaar geleden. De opening van het kwartet nr.3, met zijn twijfelende, zoekende akkoorden wordt erg sfeervol gebracht om het contrast met het snelle en zelfzekere gedeelte dat erna komt zoveel mogelijk uit te buiten.

Dit is een erg knappe cd, die Beethovens Razumovsky kwartetten alle eer aan doet. Het Brodsky Quartet voert beide werken uit met hoorbaar genot en veel speelvreugde uit. Bovendien beheersen de vier muzikanten een rijke waaier aan nuances en fraseringen, en komt deze muziek steeds fris, gevoelig en menselijk over.

Meer over Ludwig van Beethoven


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.