De muziek van Luise Adolpha Le Beau is allesbehalve bekend. Het beluisteren van dit album met haar complete pianomuziek doet vermoeden dat het om een tijdgenote van Frédéric Chopin en Robert Schumann gaat, maar niets is minder waar. De componiste was nog niet geboren toen Chopin stierf en was pas 6 toen Schumann overleed. De pianomuziek van Le Beau is dus weinig vernieuwend en evolueerde ook maar weinig doorheen de jaren. Bij de eerste opusnummers is de muziek heel strikt qua vorm en thematisch weinig interessant. Bij de latere werken is het duidelijk dat Le Beau zich door Chopins muzikale vormen (mazurka, barcarolle, nocturne) en versieringen liet inspireren.

Deze cd is - vermoedelijk - chronologisch opgevat, de werken staan gerangschikt volgens oplopende opusnummers. Jammer genoeg bevat het cd-boekje niet de minste info over de werken of over Le Beau zelf. Er is enkel een essay te lezen over vrouwelijke componisten en wat biografische info over pianiste Ana-Marija Markovina.

De cd beweert bovendien de complete werken van Le Beau te bevatten, maar het is al snel duidelijk dat een aantal werken ontbreken. In het cd-boekje is te lezen dat een aantal bonus-tracks gratis te downloaden zijn met de bijgeleverde login en paswoord, maar zelfs na het opvolgen van deze instructies ontbreken nog steeds de 6 Fuga's (Op. 21) en 2 Romances (Op. 31 en Op. 35).

Pianiste Ana-marija Markovina brengt de muziek van Le Beau zoals ze is, proper en net maar zonder diepgang. Zo te horen bevat Le Beau's muziek heel wat forte en fortissimo passages en precies dan gaat het spel van Markovina vaak hard en gehamerd klinken.

Dit album is weinig in het oog springend, maar deze onderhoudende en ongedwongen muziek zal liefhebbers van 19e-eeuwse pianomuziek wel bekoren. Een echt waarheidsgetrouwe kennismaking met Le Beau is deze plaat ook niet. Het album is beperkt tot de - bijna - complete pianomuziek, maar zegt natuurlijk niks over de vele vocale muziek en kamermuziek die Le Beau schreef.

Meer over Luise Adolpha Le Beau


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.