Gedreven, charismatisch, een man naar wie je luistert. Zo kan de 31-jarige Tom Shimura getypeerd worden. Als Lyrics Born is hij actief als vocalist en producer en de spil van het Californische hiphopcollectief Quannum. Enkele jaren geleden scoorde hij een bescheiden hit met het aanstekelijk funkende 'I changed my mind' en wie zich dat nog herinnert weet dat hij een ongeforceerd klinkende, rauwe soul in zijn stem weet te leggen.
Op 'Later that day...' wordt zijn zang voortdurend soepel en acrobatisch afgewisseld met snelle, ritmische raps en half gefluisterde mijmeringen. Hij presenteert zich daarmee andermaal als een zeer vaardige en veelzijdige mc, die ons verhalen vertelt over slechte nachtrust, lege bankrekeningen, telefoonterreur, belastingheffing en de wurggreep van de politiek. Maatschappijkritische teksten, dat zeker, maar een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen zorgen ervoor dat 'Later that day...' beslist geen klaagzang is geworden. De luisteraar wordt opgeroepen er vooral zelf wat van te maken op het moment dat er van instanties die de touwtjes in handen hebben geen goeds te verwachten valt, zoals in 'Calling out' ("don't worry 'bout the president / he can't stop us now") en het meest serieuze nummer van het album, 'Last trumpet', waaraan Quannum-lid Lateef the Truth Speaker een bijdrage leverde.
Op enkele uitzonderingen na zijn alle tracks door Lyrics Born zelf geproduceerd. Zijn beats zijn eenvoudig, maar klinken scherp en zijn overgoten met de nodige live-instrumentatie. Het muzikale resultaat klinkt daarmee organisch en ligt op het snijvlak tussen soul en funk. Ondanks dat verliest Lyrics Born echter geen moment de aansluiting met zijn hiphop-achtergrond. Als of hij dat zelf nog eens wilde benadrukken is aan zijn sociaal-maatschappelijke observaties een onvervalste diss toegevoegd in de vorm van het stevig rockende 'Pack up', waarin talentloze mc's een overtuigende veeg uit de pan krijgen.
Over het algemeen is 'Later that day...' een gevarieerd en redelijk toegankelijk album, dat ook buiten hiphopkringen op positieve reacties zal kunnen rekenen. Lyrics Born dwingt met zijn geheel eigen aanpak – zowel qua vocalen als qua productie – respect af en is van vele markten thuis. Een echte uitschieter is op deze cd echter niet te vinden en dat is jammer, want na beluistering ervan overheerst het gevoel dat de man meer kan.

Meer over Lyrics Born


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.