Machinery is alweer een band uit Scandinavië, maar wel eentje die een serieuze evolutie heeft doorgemaakt. Opgericht in 2001, was de band in eerste instantie een lichtjes cheesy heavy metalding, maar daar is al heel snel verandering in gekomen. Vandaag de dag grossiert de groep in bijzonder potige metal, met invloeden uit zowat alle hoeken van het extreme spectrum maar met behoud van cleane mannenzang en de nodige portie melodie.

Hoewel 'The Passing' pas het tweede volwaardige album vna de band is, klinkt het geheel als een klok. Dat hoeft ook niet echt te verwonderen wanneer blijkt dat Jonas Kjellgren (Scar Symmetry, Centinex) achter de knoppen zat, maar het pletwalsgeluid van dit album is een serieus groot pluspunt. Maar uiteraard moeten de songs zelf ook nog overeind blijven. Dat doen ze trouwens, alleen iets minder imposant dan een eerste luisterbeurt doet vermoeden. Opener 'Cold' is dan ook niet bepaald de beste track van het negental. Vooral zanggewijs is dit een beetje een misser: de melodische zang kan best puik werken (en doet dat meestal ook, verder op het album) maar hier klinkt hij nogal zeurderig. De drums wervelen zowat heel de tijd door en ook het gitaarwerk is geregeld schatplichtig aan de extremere muziekvormen. De snijdende riffs komen uit een black metaltoets, de hakkende partijen doen met hun typische chugga chugga-ritmes natuurlijk het vermoeden rijzen dat er een paar death metaladepten in de groep zitten. De bio beweert dan ook dat dit album voor iedere soort metalhead wat te bieden heeft, en dat klopt ergens wel dankzij die mix van stijlen. Die mix is echter op sommige vlakken ook het zwakke punt van Machinery, want soms gaan de songs alle richtingen tegelijk op en belanden ze nergens. Echt opvallen gaat Machinery niet doen. Wie echter een zwak heeft voor extreme metal met melodische zang zal hier zijn gading vinden.

Een beetje een gezichtsloze schijf, deze 'The Passing', wat best wel jammer is, want in wezen zitten er goeie ideeën verscholen in de nummers van Machinery. Maar als de heren echt potten willen breken, zullen ze qua aanpak toch iets consequenter moeten worden.

Meer over Machinery


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.