Van tijd tot tijd duikt er een band op die op het eerste gehoor behoorlijk bizar overkomt en vaak een tweede, zelfs derde luisterbeurt nodig heeft. Madder Mortem is zo'n band: ook al beschikt dit combo over een zangeres, nergens is er enige hint dat dit raakvlakken zou hebben met de zogeheten gothic metal. Madder Mortem klinkt behoorlijk modern en vreselijk tegendraads. Dat maakt dan ook dat 'Desiderata' niet bij iedereen in de smaak zal vallen.

De band heeft alvast een behoorlijk risico genomen om te openen met het wel erg vreemde nummer 'My Name Is Silence': de grondlaag van deze song is moderne, ietwat springerige metal, licht vergelijkbaar met onder meer Godsmack of zelfs Evanescence. Maar vooraleer iemand kan besluiten dat Madder Mortem de zoveelste in de rij is, graaft de band wat dieper. De ritmebegeleiding is behoorlijk atypisch en bevat geschifte tempowisselingen. Ook de gitaren klinken allesbehalve standaard en er wordt dikwijls met fluitende, piepende en schurende atonale akkoorden gewerkt. De kers op de taart - of de scheur in het plafond - wordt gevormd door frontvrouw Agnete. Zij gebruikt haar stem behoorlijk geschift, om het voorzichtig te stellen. Deze dame gaat op en neer en verkent werkelijk alle regionen van haar stemgebruik, waardoor het geregeld lijkt alsof ze op het randje van vals zingen zit. Gelukkig voor haar gebeurt dat nergens, maar het vraagt toch een aanpassing van de luisteraar. Hoewel de atonale akkoorden verder op het album wat wegebben en de meeste tracks wat makkelijker beluisterbaar zijn, blijft Agnete met haar stem spelen. Daardoor klinkt Madder Mortem behoorlijk uniek, maar dit kan er echter ook voor zorgen dat een aantal mensen afhaken. Het is alleszins nogal moeilijk om iedereen de hele tijd tevreden te houden en het lijkt ook niet dat dit Madder Mortem's bekommernis is.

Voor een nieuwe ontdekking is 'Desiderata' behoorlijk geschikt, althans voor de meer ruimdenkende muziekfan voor wie het allemaal ietsje vreemder of een tikkeltje naast de maat mag zijn. Madder Mortem heeft zonder twijfel een eigen gezicht, wat in hun geval zowel in hun voor- als nadeel kan werken.

Meer over Madder Mortem


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.