Thrash metal uit Zuid-Korea? Het bestaat en Mahatma mag toegevoegd worden aan dat lijstje. Hoewel de band opgericht werd in 1993, dateert zijn eerste en laatste wapenfeit, 'The Endless Struggle Against Time', van 2005. Nu staat het collectief er met zijn tweede langspeler, 'Perseverance'. Het is geen geheim dat er een nieuwe, wijdse thrash metalscène (Evile, Merciless Death, Municipal Waste) is ontsproten, beïnvloed door grote Amerikaanse pioniers als Metallica en Slayer, maar het thrashgenre is echter groot en veeleisend betreffende het niveau van schrijfmanschap en samenspel, dus kan Mahatma met zijn nieuwste album boven de massa uitkomen?

Het antwoord is duidelijk nee, maar dit betekent geenszins dat dit schijfje niet te genieten valt. Na 'There's No Hope without Suffering' mag 'Beginning of The End' de dans openen met een heel arsenaal aan uptempo thrash metalriffs. Het spel blijft maar gaan en ondanks dat dit al beter is gedaan laat Mahatma zien dat ze in staat zijn om een lekker potje thrash metal te koken. De rauwe grunts van Yoon Jong-Gap zijn ook een meerwaarde, omdat ze redelijk atypisch zijn voor het thrash metal dat Slayer, Metallica, Testament en Sepultura in de jaren tachtig hebben ontwikkeld, behalve in het geval van Sepultura dan, want Max Cavalera wist toen (en weet nog altijd) zeker wat af van grunten. Bovendien heeft Mahatma goed geluisterd naar het schitterende schizofreen klinkende, koortsachtige solowerk van Sepultura-gitarist Andreas Kisser. 'Having Hope' en 'Violence' onder andere tonen dat de Zuid-Koreanen mooi overweg kunnen met groove in hun thrash metalnummers en op 'Despair Overcome' komt hun gevoel voor melodie (zoals oude Metallica) boven, ook al klinken het accent en de (hier alleen gelukkig) cleane zang van Jong-Gap gewoonweg hilarisch. Ten slotte brengt de cover van Judas Priest's 'Painkiller' niets nieuws op de tafel, maar het nummer op zichzelf is een goede keuze.

Het is fantastisch om te zien dat het Oosten ook kan thrashen als de beesten en bovendien veel beter dan al de poserbandjes in het metalcoregenre. Mahatma vindt echter uiteraard niet het vuur uit en deel drie mag gerust nog beter en ervarener zijn, de thrash metalscène wacht geduldig af.

Meer over Mahatma


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.