Mambo Kurt is een van de bekendste coverartiesten van Duitsland, en met recht. De man heeft met zijn uitzonderlijke stemgeluid en virtuoze orgelgetokkel een vaste plaats veroverd op het jaarlijkse Wackenfestival. Dat hij vooral bij een metalpubliek scoort hoeft niet te verbazen: deze immer van een gigantische zonnebril vergezeld gaande überpantoffelheld heeft zich gespecialiseerd in nummers van Slayer, Sepultura, Rammstein en dies meer. Toch is het zware metaal niet het enige dat in Mambo Kurts hoogoven omgesmeed wordt tot wat wel een van de meest allerindividuele expressies ever moet zijn.

Mambo Kurt valt op door twee dingen: hij kan belachelijk goed orgel spelen en hij kan belachelijk slecht zingen. Zijn orgeltalent zet hij in om nummers tot in de fijnste details te coveren op een heimorgel: bassen, drums, akkoorden en melodieën, Mambo Kurt maakt er een haarfijne kloon van, of interpreteert waar hij dat nodig acht. Zijn stemgeluid vult aan waar het orgel tekortschiet, die dingen praten immers nog steeds niet (een gat in de markt, wat ik u brom). Dat Kurts muziek enigszins bevreemdend klinkt hoeft niet te verbazen, 'Spiel Heimorgel, Spiel' is garanti een van de meest lachwekkende platen van het jaar des heren 2007. De versie van Rage Against The Machine's 'Killing in the Name of' is bijvoorbeeld uiterst vermakelijk met een fijn kermisachtig swingritme. Beter dan het origineel is Mambo Kurts interpretatie van 'Last Night' van The Strokes, hoewel dat niet echt een prestatie mag heten (hoewel, wanneer Kurt uiterst enthousiast "zoloooo" krijt en virtuoos tekeer gaat zou je hem toch vijf frank geven). Nog een echte aanrader op deze plaat is 'Dancing Queen' van ABBA, dat verdacht dicht bij het origineel komt, waarbij vooral opvalt hoe funky Mambo Kurt overweg kan met zijn voetbassen.

Mambo Kurt breekt een welverdiende lans voor het orgel van alle bompa's en nonkel Rudy's te lande. Zijn 'Spiel Heimorgel, Spiel' is een album dat, hoewel het pure rommel is, meer dan vermakelijk kan zijn. Wie zijn volgende fonduefeestje een happyboost wil geven, kan bij Mambo Kurt terecht. Ook live trouwens.

Meer over Mambo Kurt


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.