Als een band als Mandarin, die totaal nog geen bekendheid heeft kunnen genieten in Europa, zich wenst te hullen in een waas van mysterie, zal dat niet meteen in het voordeel van hun carrière spreken natuurlijk. Dat is een spijtige zaak, want deze debuutplaat zou zich gerust aan meer mensen mogen ontluiken. Hoe deze vier heren uit Denton, Texas omgaan met de wetmatigheden van de songstructuren der gitaarmuziek tart alle verbeelding. 'Fast > Future > Present' lijkt wel één langgerekte soundtrack voor een film waarvoor de beelden nog niet ontdekt zijn.
Of het nu gaat om mysterieuze, epische horrorpop met veel ijle klanken of strakke, repetitieve postrock; telkens weet Mandarin zijn gitaarwerk als het ware te betoveren. Hypnotiserende en bezwerende, dissonante klankspelen met strakke snaren en onconventionele akkoorden durven plotsklaps om te keren tot een overweldigende, harmonieuze geluidsmuur. Op deze manier speelt de groep gedurende heel dit schijfje met zijn weerloos luisterpubliek dat slechts geboeid kan gadeslaan welke creatieve ideeën dit kwartet uit zijn instrumentarium tovert. Toch klinkt het geheel nooit stijf of geforceerd, wel in tegendeel. De vaak nogal tot zichzelf gekeerde muziek van Mandarin bulkt van de finesse en gevoelsmatigheid. Tot dit laatste draagt ook de emotioneel geladen fluisterstem van zanger zanger Jason Wortham bij. Na bombastische klankborden met een moderne Pink Floyd spirit brengt deze nieuwe plaat moeiteloos zachte rustpauzes van akoestische gitaar en harmonieuze samenzang. Verder durven samples, die variëren van ijskraampjes tot donderend onweer, het plaatje vervolledigen. Over een afwisselende muzikale reis gesproken! Toch zit dat alles ingekapseld in een alomvattend bevreemdend en teruggetrokken gevoel. 'F.>F.>P.' vraagt om een onderdanige, maar intensieve beleving. Één van de onverwijlde hoogtepunten van dit muzikale puzzelwerk is de dik zeven minuten durende symfonie 'Virus Smile' waarbij het strakke, herhalende gitaarwerk van een Pinback moeiteloos doorsmeerd wordt met het ijlere postrockwerk van pakweg Godspeed!YBE. Laat dat dan grote vergelijkingen zijn voor een weinig bekende band, maar de muzikale kwaliteiten liegen er niet om. Mandarin heeft de ambitie om het nog ver te schoppen en aarzelt duidelijk niet om hetzelfde gevoel aan zijn toehoorders door te spelen.
Mandarin staat voor mysterie. De onwaarschijnlijke schaarste aan bandinfo draagt mee bij tot de mystieke uitstraling van de muziek die ze brengt. 'F.>F.>P.' (een plaatje dat zeker langere tijd in de speler mag steken) zou desondanks toch gerust mogen bijdragen tot de mogelijk op til zijnde populariteit van deze groep. Interessante plaat.

Meer over Mandarin


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.