In een vorig leven opereerde het Franse broederpaar Olivier en Frédéric Charlot onder het pseudoniem Bathyscaphe, maar ondertussen besloten ze als Maninkari opnieuw met een schone lei te beginnen. In afwachting van een eerste langspeler verschijnt op Conspiracy 'Psychoide / Participation Mystic', een EP die slechts twee tracks en hun respectieve remixes bevat. Desondanks klokt het kleinood af op ruim 40 minuten, wat alvast illustreert dat het hier niet om alledaagse kost gaat.

Maninkari maakt gebruik van viool, drums, keyboards en samples om twee intrigerende geluidscollages in elkaar de knutselen. 'Psychoide' duikt op uit een waas van noise en ontvouwt zich langzaam tot een beklemmende combinatie van dissonante vioolklanken en jazzy slagwerk. Ook 'Participation Mystic' komt traag op gang en wordt gekenmerkt door een repetitieve basismelodie die bedolven wordt onder dreigende industrialgeluiden. Na een minuut of negen verschijnt een drumlijn ten tonele, die de track uitgeleide doet onder de begeleiding van vioolstaccato en elektronische accenten. Interessant, maar allerminst boeiend genoeg om een speelduur van 16 minuten te rechtvaardigen. De remix van Robin Rimbaud (Scanner) bekijkt 'Psychoide' vanuit een andere invalshoek. Laag voor laag stapelen strijkers, blazers en tribale ritmepartijen zich op tot een dreigend geluidsepos met bombastische inslag. Gelaagd en geslaagd, zo heet dat. Voor zijn bewerking van 'Participation Mystic' kiest Justin Broadrick (Jesu, Godflesh) van bij het begin voor een tegendraadse doch herkenbare beat, zodat de luisteraar toch met enige houvast naar het einde geleid wordt.

Het tweeluik 'Psychoide / Participation Mystic' blijkt een bevreemdend genre-experiment dat zich situeert tussen post-rock, jazz en elektronica. Maninkari legt een uitstekend gevoel voor intensiteit aan de dag, maar kan niet voorkomen dat de remixes gevarieerder zijn dan de originele tracks. Hoe dan ook blijft het een plaat voor insiders, want het vergt bijzonder veel inspanning om de composities volledig te laten doordringen.

Meer over Maninkari


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.