Er is al heel wat tijd gepasseerd sinds de Amerikaanse heavy metalband Manowar in 1982 voor het eerst aan de oppervlakte verscheen. De groepsnaam refereert aan een groot 18e-eeuws Engels oorlogsschip, maar deze heren putten na een kwarteeuw nog steeds muzikale inspiratie uit de glorie van het middeleeuwse slagveld. De mini-cd 'The Sons of Odin' is alvast de voorbode van het nieuwe studioalbum 'Gods of War', dat wellicht in januari 2007 het levenslicht zal zien.

Niet geheel onverwacht wijkt Manowar op deze EP geen millimeter af van de formule die hen wereldwijd een hondstrouwe fanbase heeft opgeleverd: donderende killerriffs, strakke drums en onverschrokken vocalen worden gelardeerd met een stapel klassieke invloeden. De epische intro 'The Ascension' vormt een live-tweeluik met 'King of Kings', een strijdvaardige snelheidsduivel die vooral vocaal van leer trekt. "I'm the lord of the day and the night / I have nothing to sell but the power of hell", of wat had U gedacht, misschien? Het filmische 'Odin', dat zo op de soundtrack van The Lord of the Rings had gemogen, vloeit naadloos over in 'Gods of War', een routineus metalepos dat te lang voortborduurt op hetzelfde thema om de aandacht van de luisteraar vast te houden. De afsluitende titeltrack is gewapend met een als vanouds raggende gitaarriff en een drumlijn die de dubbele basdrum niet schuwt. Met een welgemikte solo krijgt 'The Sons of Odin' de climax die hij verdient, waarna een orkestrale outro het licht mag uitdoen.

Wie iets dieper in de buidel wil tasten kan opteren voor de Immortal Edition van 'The Sons of Odin'. Dit digipack behelst een bonus-dvd die vier features aan het geheel toevoegt. De 5.1 surroundmixes van de audiotracks (voor de aardigheid vergezeld van een diashow) en een obligate promo voor een nieuwe concertdvd betekenen geen meerwaarde, maar dat is gelukkig niet al wat de pot schaft. Enerzijds mag de kijker zich verheugen op een onderhoudende documentaire over een heuse Manowar-fanconventie, die grotendeels getypeerd wordt door Manowar-curiosa, liters bier en halfnaakte vrouwen. Anderzijds is er een ontwapenende repetitievideo met een honderdkoppig symfonisch orkest. Rechtstreeks opgenomen met slechts één handcamera, laat de audiokwaliteit wel eens te wensen over, maar de authenticiteit van het materiaal maakt veel goed.

Manowar breit op 'The Sons of Odin' wederom een nieuw hoofdstuk aan zijn neverending story of the raised fist. De EP geeft geen nieuwe dimensie aan het imposante oeuvre van de band, maar is een uiterst genietbaar tussendoortje voor zij (lees: de rabiate fans) die niet willen wachten op de release van de nieuwe full-cd. Het zijn echter vooral de dvd-extras die een aankoop rechtvaardigen, want muzikaal ligt er niets vooruitstrevend in het verschiet.

Meer over Manowar


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.