Met historische opnames is het altijd uitkijken geblazen en, dat geven we grif toe, een Spaanse opname uit 1954 lijkt niet meteen aantrekkelijk. Maar soms word je aangenaam verrast, en dat is met deze live opname van de Falla's korte opera 'La Vida Breva' zeker het geval. De plaat is een hommage aan de Spaanse sopraan Victoria de los Angeles, in de eerste complete opname van de Falla's opera, met de Falla's leerling Ernesto Halffter als dirigent en een uitsluitend Spaanse cast, wat wonderen doet voor de tekstverstaanbaarheid.

Victoria de los Angeles vertolkt de rol van Salud, het hoofdpersonage in dit tragische verhaal over een jonge vrouw wiens verloofde uiteindelijk voor een meisje uit zijn eigen sociale klasse kiest. Hoewel haar timbre onmiddellijk de ouderdom van de opname verraadt, komt ze toch opmerkelijk fris en licht over. Zij zingt met een smaakvolle vibrato, die ze eigenlijk vooral gebruikt in dramatische passages, en met veel inlevingsvermogen. In minder opgewonden passages komt zij erg evenwichtig over. Bovendien zijn zowel zij als de rest van de cast uitstekend verstaanbaar. De los Angeles' tegenspeler, de tenor Pablo Civil, acteert eveneens heel natuurlijk en zingt soepel en vlot maar met een bijna constante, snelle vibrato op zijn stem. Dit komt wel meer voor bij oude opnames, maar stoort vrij vlug. Hoewel de klankkwaliteit natuurlijk wat te wensen overlaat en de cd vaak wat dof overkomt, is het geluid over het algemeen goed verstaanbaar. Het orkest begeleidt met heel veel sfeer, of het nu de Spaanse dansen uit de tweede akte zijn (die met de nodige rubato en een nogal vrij tempo gebracht worden), of de zwoele, geladen sfeer van de smidse waarin de eerste akte zich afspeelt. De houtblazers in het orkest bezitten een totaal andere klankkleur dan die we vandaag gewoon zijn, maar het past goed bij deze soort muziek.

Als eerbetoon aan Victoria de los Angeles is dit een erg geslaagde plaat, want het is zeker met deze Spaanse muziek dat zij het best tot haar recht komt. En al komt de opname op enkele vlakken wel wat voorbijgestreefd over, toch houdt de goede uitvoering en de over het algemeen sterke cast de eer van deze cd zeker hoog.

Meer over Manuel de Falla


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.