Buena Vista Social Club presenteert: Manuel 'Guajiro' Mirabal, dé trompettist van de muziekbende van Cubaanse oudjes. Het debuutalbum van Mirabal is een ode aan zijn grote voorbeeld: de in Cuba legendarische trompettist Arsenio Rodríguez. Er staan elf 'conjuntos' van Rodriguez op de plaat. De essentie van zo een conjunto is dat de bezetting bestaat uit drie trompetspelers, een pianist, conga- en bongospelers, een bassist en gitarist (of tresspeler) en drie zangers. Een krachtig, gedreven geheel is het resultaat. Een zwoele, drukkende zomeravond met een glaasje rode wijn zou niet misstaan bij deze plaat.
Mirabal heeft een venijnige, scherpe trompetklank, maar dit betekent niet dat de man er geen onweerstaanbaar, warm gevoel in weet te steken. Zijn toon is perfect afgelijnd en rond. Van onnauwkeurigheden in zijn spel is geen sprake. De opener 'El Rincón caliente' zegt titelgewijs al genoeg. De blazers zetten sloom het zuiderse thema in van 'een warme streek'. De ritmesectie valt in en kabbelt verder. De zangers, waaronder de gevestigde waarde Ibrahim Ferrer en de rijzende ster Calunga, geven het lied een fluwelen randje dat scherp afsteekt tegen de rauwe blazersectie. Het nummer bevat ook een bescheiden gitaarsolo van Manuel Galbán en enkele vette breaks. 'Para Bailer el Montuno' begint met een stomende, felle gitaarrif. Cachaito Lopez danst er met een solide baslijn doorheen. Wanneer de zangers invallen gaat Galbán de zanglijn meespelen. De blazers kleuren het refrein met korte frasen die antwoorden zingen op het vocale. De klankkleur van het nummer wordt toch vooral bepaald door de gitaar die ook hier een voortreffelijke solo vol typisch Cubaanse harmonieën en technieken ten berde brengt. 'El Reloj de Pastora' wordt gekenmerkt door erg soulvolle, diepe samenzang. De zangers klagen over het uurwerk van de dominee met een weemoedige toon. Een fluitpartij verlicht hier en daar de zware zang. De groep werkt met een heerlijk gevoel voor dynamiek en timing. Crescendo's en breaks worden nauwgezet en beheerst geplaatst. Mirabal geeft een snauwerige solo door de opera-achtige zang.
De soloplaat van Manuel 'Guajiro' Mirabal is een warme, soulvolle album dat op sommige nummers een vergeten nostalgie opwekt. Dit effect wordt in de eerste plaats bereikt door de zangers. De instrumentele begeleiding is echter steeds fleurig en zwoel. Dit is ideale muziek voor een gezellig tuinfeest met lampions en kaarsjes op een broeierige zomeravond.

Meer over Manuel 'Guajiro' Mirabal


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.