Manyfingers is het soloproject van Chris Cole, een Brit uit de entourage van Matt Elliott. 'Our Worn Shadow' is zijn eerste release op het Spaanse Acuarela en wie dat echt wil, zal op het album het label 'zuiders' kunnen kleven. Niet door geflirt met latin of tango, maar eerder omwille van het kleurrijke van de muziek. Het wemelt op de cd namelijk van de kleine melodietjes van piano, cello, vibrafoon, akoestische gitaar, klokkenspel, keyboard, orgel, trompet, accordeon of zachte stemmen, aangevuld met lichte elektronica en slijpende of achterwaarts gespeelde geluiden.

De lijntjes – soms slechts vier noten lang, maar nooit echt onbenullig – worden herhaald en gestapeld, waarbij Cole het zichzelf en de luisteraar niet moeilijk maakt. Door te kiezen voor zuiver consonante combinaties en zo de kleuren van de instrumenten alle aandacht te gunnen, klinkt de muziek van Manyfingers heel mooi. Misschien zelfs iets te mooi, want 'Our Worn Shadow' kabbelt gedurende bijna vijftig minuten voort zonder sporen na te laten.

Het stapelen van de melodietjes gebeurt heel doorzichtig: op voorspelbare momenten voegt Cole iets toe, waardoor de muziek snel routineus wordt. Bovendien zijn grote climaxen duidelijk niet aan de Brit besteed. Wanneer hij al naar een hoogtepunt toewerkt, gaat het dak er nooit af, maar houdt hij alles onder controle.

Toch is hier en daar te horen dat Cole's muzikale ambitie verder reikt dan het maken van vlot binnenschuivende muziek. Hier en daar speelt hij met maatwisselingen of onregelmatige maatsoorten en de vinnige, geregeld variërende drumpartijen zijn begiftigd met prikkelende ritmes waardoor de percussie meer doet dan louter beat of tempo houden.

Ook qua vorm neemt Cole niet de allergemakkelijkste weg. De tracks drijven niet op steeds herhaalde formules, maar veranderen middenin steevast van muzikaal materiaal. Deze veranderingen werken het best wanneer het tweede deel geboren wordt uit het eerste en er een verwantschap hoorbaar blijft. Bij deze pogingen om de tracks meer te laten zijn dan routineuze herhalingen is het jammer dat Cole op het einde meer dan eens naar een fade out grijpt, waardoor het al te gemakkelijke einde niet helpt om de muziek naar een hoger niveau te tillen.

Het leukste van 'Our Worn Shadow' wordt bewaard voor het einde. De al even suggestieve als ook wat gemakkelijk getitelde afsluiter, 'Tsunami', begint met krakkemikkige blazers die een dodenmars inzetten. Onder de stapel melodietjes die daarop volgen, zwelt de percussie aan als een aanrollende vloedgolf. De totale destructie komt er niet, want de track lost op in vrij wriemelende strijkers. Net als op de rest van de cd is hier geen sprake van echte verrassingen of originaliteit, maar neemt Cole ook niet de al te voor de hand liggende weg.

Fans van Wim Mertens of Yann Tiersen kunnen 'Our Worn Shadow' gerust een kans geven, hoewel het album niet het lichtjes dwingende van de eerste, noch het sympathiek draaiende van de tweede heeft. Voor liefhebbers van het explosieve collectief Godspeed You! Black Emperor zal Manyfingers jammer genoeg helemaal te licht uitvallen.

Meer over Manyfingers


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.