Maria Teresa is een Française met Portugese roots, een liefde voor de zee en een prachtige stem. Wat uit zo een fascinerende combinatie kan ontstaan is hoorbaar op de cd 'O mar ...', die uitgebracht is op het Le Chant du Monde label. Een innemende zangeres begeleid door het intiem gezelschap van door haar uitgekozen vrienden-muzikanten: Francis Varis op accordeon, Romolo Marques als contrabassist, Zé Luis nascimento als percussionist en de lievelingsgitarist van Maria Teresa, Toninho do Carmo.
De nummers op deze cd zijn een mengeling van Portugese Fado en Braziliaanse liederen. Maria Teresa roept met haar zachte en heldere stem een sfeer van geborgenheid en medeleven op. Tegelijk druppelt er ook een intense weemoedigheid door in liederen zoals 'gaivota' en 'nem às paredes confesso'. Maria Teresa weet echter wel om het evenwicht te behouden door op de juiste ogenblikken een straaltje opgewektheid en levensvreugde uit te zenden. Dit alles zorgt voor een natuurlijk gevoel van oprechte menselijkheid waarbij je niet anders kan dan je er volledig aan over te geven. De uitgekozen liederen beslaan een ruim en uiterst divers emotioneel spectrum. Ook het onderscheid tussen de Braziliaanse en Portugese invloeden is de moeite waard om de aandacht op te vestigen. Portugese nummers als 'olhos castanhos' en 'grandola' schitteren door hun eenvoud in harmonische en ritmische invulling. De kracht van de fado straalt uit de zuiverheid en puurheid van deze nummers. Andere nummers weerspiegelen dan weer het meer bekende Braziliaanse enthousiasme. Dit zijn niet noodzakelijk de liederen die oorspronkelijk van Brazilië afkomstig zijn. 'O regresso' en 'fadinho da tia maria benta' zijn hier uitgesproken voorbeelden van. Algemeen zijn de harmonisaties van de oorspronkelijk uit Brazilië afkomstige liederen veel opener en helderder dan deze van de Portugese; een contrast dat heel verfrissend werkt en daardoor van de cd een blijvende ontdekkingstocht van beide culturen maakt.
Maria Teresa legt op deze cd haar ziel bloot voor de gevoelige luisteraar en iedereen mag mee voelen, mee leven of mee genieten. Zelden weerspiegelt het bleke oppervlak van een pareltje zo oprecht de complexiteit van intieme emoties.

Meer over Maria Teresa


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.