Met 'The Beauty Around' ligt het debuut van de Amsterdamse Marike Jager in de rekken. Jager won in 2003 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter en verzorgde reeds de voorprogramma's van o.a. Feist en Starsailor. 'The Beauty Around' is een verzameling van twaalf in het Engels gezongen liedjes, die het midden houdt tussen folk, variété en koffietafeljazz.

Jager staat als enige songschrijver vermeld op de achterflap, maar het verschil tussen 'Hide & Seek II' en de naakte, stijlvolle pianoversie van het gelijknamige nummer toont hoezeer de arrangementen van haar kompanen Henk Jan Heuvelink (toetsen) en Haye Jellema (drums) de composities genrematig hebben getekend. Met 'Remember' (Tom Waits light) en vooral het zomerse, heupwiegende 'Lizzy' geven Jager en de haren blijk van een solide achtergrondkennis van de popfolktraditie waar het trio zich met deze plaat wil inschrijven. Het mag ten andere duidelijk zijn dat, naast haar hoogst professionele assistenten, ook de frontvrouw zelf over een aanzienlijke portie talent beschikt. Ondanks haar soms wat storende Nederlandse accent is Jagers stemcontrole vrijwel feilloos en slaagt de zangeres er steeds in haar songs met de hiertoe aangewezen vocale stijl in te kleuren. Zo wordt de luisteraar in het jazzy 'Fling Flack Doodah!' op een portie scats getrakteerd, schijnbaar enkel om te bewijzen dat de artieste er fysiek toe in staat is: verder stelt de song an sich immers weinig voor. Daarmee is meteen ook het grootste probleem van 'The Beauty Around' blootgelegd: de kwaliteit van de afzonderlijke uitvoeringen ten spijt ontstijgt het niveau van Jagers composities zelden de middelmaat. Ook geeft de plaat door de specifiek genrematige aanpak van elke song een beetje de indruk vis noch vlees te zijn. Nu eens een Norah Jones-nummertje ('Peculiar'), dan weer een ode aan Vaya Con Dios (het titelnummer): 'The Beauty Around' is intentioneel voor elk wat wils. Het bijgevolg nogal gezichtsloze geheel heeft bovendien weinig baat bij Jagers teksten, die het vaak ontbreekt aan diepgravendheid en originaliteit. Doordat Jager en de haren echter continu een zekere graad van vakmanschap kunnen handhaven, wordt het album nooit echt onaangenaam; menige liefhebber van het betere loungewerk zal hier ongetwijfeld zijn voordeel mee kunnen doen.

Marike Jager klinkt vooral beloftevol op haar eerste plaat; wellicht zou ze volgende albums kunnen verrijken door haar eigen composities aan te vullen met het werk van wat ervarener song- en tekstschrijvers. Met 'The Beauty Around' wil de artieste ogenschijnlijk een erg breed spectrum aan muziekliefhebbers bekoren, wat dit aardige maar weinig essentiële schijfje helaas vooral richting en indringendheid kost.

Meer over Marike Jager


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.