Mark Gardener is allicht meest bekend als drijfveer achter het kwartet Ride: enkele pubers die plots wereldwijd bekend werden door op het juiste ogenblik (in navolging op landgenoten My Bloody Valentine en Jesus and the Mary Chain) de distortionpedaal in te drukken. De zweverige, luidruchtige en psychedelische gitaarlandschappen van de heren begin jaren '90 waren daarmee niet enkel de voorbode van postrock, maar hielden het ook zo'n vijf succesvolle platen lang vol. Met een ogenschijnlijke muzikale rust van zo'n tien jaar, staat Mark Gardener er zowaar terug met een heuse singer / songwriterplaat. Eenvoudige, akoestisch gestaafde liedjes lijken niet meteen te rijmen met het verleden, maar schijn bedriegt, zo blijkt.

'These Beautiful Ghosts' zijn twaalf eenvoudige gedachtespinsels van Gardener. De man windt er geen doekjes om: "I've been wasting my time / with water and wine / watching my life / passing me by". De eenvoud en oprechtheid van de artiest sieren: lieflijke melodietjes, refreinen die herinneringen van andere liedjes oproepen, zacht kampvuurgitaarspel, ... Toch valt er muzikaal een heleboel meer te beleven. Een arsenaal aan digitale loops, gitaareffecten en partijen van strijkers, harmonica of orgel zorgen vaak voor psychedelische uitlaten die lichtvoetig overkomen, maar toch stevig volharden. Eén en ander is de verdienste van begeleidingsband Goldrush, die Gardener muzikaal terug op pad heeft gezet. Om mekaar wentelende partijen en gezangen zoals bij opener 'Snow in Mexico' of het tweedelige 'Rhapsody' zijn een ware voltreffer! Twee filmische, instrumentale uitlaten als 'Flaws of Perception' of het afsluitende 'Gravity Flow' zijn met hun orkestrale partijen, wegdraaiende effecten en aanstekelijke triphopritmen verder pracht van sfeermakers. De plaat draait om details en die zijn niet enkel uitermate boeiend en gecompliceerd, maar ook overtollig aanwezig. De semi-akoestische gitaar heeft de rol van de zware distortionlandschappen van Ride overgenomen, maar daarmee bevat deze muziek niet minder pit en kracht dan vroeger. Met een heerlijk diepe basdub en wat echoënde riffs mag het langzaam open groeiende 'The Story of the Eye' zich gerust 'topsingle' noemen en het eenvoudig begeleide, dubbel gezongen 'Where Are You Now' steekt het werk van de gebroeders Finn (Crowded House) naar de kroon.

Mark Gardener is een naam om zeker in het oog te houden. Ga gerust eens in de man zijn verleden graven, maar laat zeker ook deze cd niet ongemerkt voorbijgaan. Hoewel heel even het gevaar van te lang gerekte zangpartijen de kop opsteekt, passeert 'These Beautiful Ghosts' in vliegende vaart. Op een heel ontspannende manier valt er zo ontzettend veel te beleven, dat het wat zoeken is naar de juiste diepgang van deze muziek. Meermaals beluisteren en beleven is niet enkel de boodschap, maar ook noodzaak bij dit verslavende schijfje.

Meer over Mark Gardener


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.