Het is altijd uitkijken naar een nieuwe opname van Mark Lockheart. Deze 49-jarige Britse saxofonist en componist heeft er ondertussen al een carrière van meer dan 20 jaar opzitten en geldt over het kanaal als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van hedendaagse jazzmuziek. Hij heeft zijn sporen verdiend met diverse projecten waaronder Loose Tubes, Polar Bear, Stratch Band en vele anderen, als frontman en/of sidekick.

Mark Lockheart is een muzikant die zichzelf bij elke nieuwe plaat opnieuw weet uit te vinden. Ditmaal treedt hij naar voren met een kwintet, gevormd door hemzelf, enkele oude vrienden (Liam Noble, één van de grootste Britse jazzpianisten en Dave Priseman op trompet) en een paar nieuwe gezichten (Jasper Hoiby en Dave Smith) voor de ritmesectie. Ondanks deze klassieke bezetting is dit vermoedelijk de meest persoonlijke plaat die Lockheart heeft ingespeeld. Anders dan bij vorige opnames wou hij zijn composities op een vrijere manier laten evolueren, minder complexe arrangementen maken en ze meer ruimte geven voor improvisaties en instinctieve beslissingen. Met andere woorden: meer ruimte voor de spelers om hun eigen accenten te leggen.

Het resultaat ‘In Deep’ bevat 12 nummers met elk een volkomen eigen karakter en muzikale intentie. Hierbij zitten heel wat lange nummers met een episodische, verhalende structuur, met thema’s en improvisaties die lang blijven nazinderen zoals in het orkestrale ‘Surfacing’, het mysterieuze ‘Believe it or Not’ of het schertsende ‘Not in My Name’. Als tegenwicht zijn er ook enkele prachtige miniaturen waaronder het openingsnummer ‘Stairway’, een energiek duet tussen saxofoon en drums, en ‘Falling’, een dromerige compositie voor piano solo.

Bijzondere aandacht verdient ook de organische wijze waarop Lockheart en zijn talentvolle kompanen vanuit één bepaalde sfeerschepping naar een helemaal nieuwe dimensie kunnen glijden. Anders dan in traditionele jazz, waar de breuklijnen tussen het uitgeschreven themamateriaal en de meer improvisatorische passages meestal nogal duidelijk te horen zijn. Als een bende slaapwandelaars slagen ze erin om een avontuurlijke, onvoorspelbare tocht te maken maar uiteindelijk weer veilig thuis te komen. Waar zal de muzikale kameleon in Mark Lockheart een volgende keer belanden?

Meer over Mark Lockheart


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.