De Amerikaanse indiezanger Mark Robinson komt met 'Origami and Urbanism' met zijn derde plaat aandraven. Het is maar een weet, want de introverte manier waarop hij dit doet, zal waarschijnlijk weinig ophef maken.
Van de eenvoudige, minimalistische lofi pop die deze ex-frontman van groepen als Unrest of Air Miami brengt, gaat immers weinig gevoelswaarde uit. De 11 nummers op deze cd zijn geladen met een dof gitaarspel, enkele beperkte elektronische ritmeaccenten en hier en daar een vleugje synthesizer. Het geluidskader dat hiermee gecreëerd wordt is niet enkel erg fluisterachtig, maar ook ontzettend sober. Op zich nog altijd geen probleem, ware het niet dat Mark Robinson zelf ook fezelt, murmelt of zacht toesust. Enkel in 'Perks and Presents' durft de man even zijn stem te verheffen, hoewel dit na een drietal zinnen ook alweer voorbij is. Dat ontlaadt natuurlijk openers als "USA, USA / You can't tell me what to do". Zachte, monotome nummers als 'Goodbye Bunny Smith Square' bevatten daardoor totaal geen karakter en kabbelen maar wat onopvallend verder. Op enkele fijne instrumentale of vocale accentjes na, geldt dit overigens voor heel 'Origami and Urbanism'. De verschillende muzikale elementen zijn immers op zo een gelijkaardig geluids- en klankniveau afgesteld, dat er –op een warme muzikale gloed na- niet veel specifieke impressies overblijven. De doffe elektronische aanvullingen geven de muziek van Mark Robinson nog wel enige diepgang, maar de te grote eenvoud en het te mompelende karakter ervan is onvergeeflijk. Lofi producties moeten kunnen, evenals solowerk. In beide gevallen moet de artiest echter wel een muzikaal verhaal te vertellen hebben, en dat is bij deze plaat ver zoek. Zelfs de weinig belovende singel 'Spray on the Fixative' waarbij ene Lois Maffeo vocaal bijspringt weet niet te overtuigen.
Mark Robinson maakt leuke, sfeervolle achtergrondmuziek die een kille kamer fijn weet op te warmen, maar helaas niet de nodige aandacht weet op te wekken. Spijtig.

Meer over Mark Robinson


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.