Het is weer eens een ander gegeven (hoewel gebruikelijk binnen het reggae wereldje): de 'riddim' van één nummer aan andere artiesten doorspelen en ze er hun eigen ding mee laten doen. Zo is deze 'Educated Fools' cd gebaseerd op een remix van het gelijknamige nummer van Damian Marley dat zomaar eventjes tien keer terugkeert met een totaal nieuwe vocale invulling.
Het basisritme is een typisch wippende raggabeat die soms wordt bijgetreden met een ver weggetrokken synthesizerthema of extra oppept met enkele hihat-accenten. Met deze dansvloervuller zijn 2 Marley afgezanten dus naar verschillende hedendaagse reggae grootheden gestapt om ze op hun eigen manier te laten invullen. Het totale eindresultaat is een plaat waar creativiteit op nummer één staat. Zo grolt en gromt Buju Banton met zijn typische diepe, hikkende stem op 'Love Haffi Request' terwijl Mr Mojo van Morgan Heritage veeleer oppervlakkig rapt met veel bezwerende samenzang op hun 'Put on tha Pressure'. Verdere fijne invullingen zijn van Capleton (een erg vadsig 'Yuh Nah Hear') en Sli (gangsta hiphop in 'You in Trouble'). Verder natuurlijk niets dan lof over de rauwe ragga van grootmeester Bounty Killer. Helaas werkt steeds dezelfde riddim na een tijdje wel danig op de zenuwen. Van een ragga nummer kan nu éénmaal niet meteen een dub gemaakt worden, dus de creativiteit blijft noodgedwongen beperkt. De idee is mooi en het eindresultaat best boeiend, maar ook te eentonig. Hoewel het fascinerend is hoe enkel met stem en teksten een nummer een volledig andere klemtoon kan krijgen, is het toch best om deze plaat niet in één trek door te luisteren.
'Educated Fools' lijkt dus veel op een remixplaat met 11 verschillende versies van éénzelfde nummer maar is echter veel meer dan dat. Spijtig genoeg zullen zeer weinig mensen geneigd zijn om drie kwartier naar ongeveer dezelfde muziek te luisteren. Voor diegenen die daar toch in slagen, is als laatste track nog eens een instrumentale versie opgenomen. Om alvast zelf eens te oefenen?

Meer over Marley Boys


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.