Componist en rietblazer Marty Ehrlich is een topfiguur binnen de jazz. De manier waarop hij jazz benadert is van die aard dat zijn muziek de gebalanceerde uitkomst is van een creatief spel. Een spel van compositie en improvisatie. "Line On Love" is inmiddels zijn veertiende album, één dat vooral gekenmerkt wordt door Ehrlich's sterke narratieve expressiviteit.
Met Billy Drummond op drums en Michael Formanek op bas speelt Marty Ehrlich met zijn vaste begeleidende sectie. Enkel pianist Craig Taborn is een nieuwkomer binnen het kwartet. De veelzijdigheid en de technische beheersing die Taborn naar buiten brengt als jonge pianist zijn z'n grootste troeven. Deze kwartetvorm biedt een uitstekend draagvlak voor de bijwijlen compositorisch verbluffende Ehrlich. "Line On Love" zijn acht composities die binnen hetzelfde kader zoveel mogelijk proberen differentiëren. Dit kader wordt geschept door de instrumentatie van het kwartet en de lyrische stukken van de hand van Ehrlich. De manier waarop de composities differentiëren zijn ritme, instrumentgebruik en emotionele weerklank. Zo is titeltrack "Line On Love" een compositie waarin veel individuele vrijheid bestaat. Een melodieuze opeenvolging van strelende altsaxofoonklanken wordt op gevoel verder ingekleurd door een lichte, snel trippelende piano, schilderende drums en een magnifieke baspartij. Na een poos dooft alles omheen de piano uit en wat overschiet is een bijzonder fijngevoelige solo van Craig Taborn. "Line On Love" is van een geheel ander genre dan "St. Louis Summer". De ritmesectie begint eenvoudigweg te grooven en Ehrlich slingert met zijn sax in lange kronkels omheen dit repetitieve mantra. Maar wie Ehrlich zegt, zegt ook basklarinet. Op "Solace" tovert de warme, geladen klank van dit instrument prachtige frasen. De stemming van het verhaal dat hier verteld wordt is duidelijk introspectief en bezinnend maar de echte plot blijft mysterieus.
Marty Ehrlich is misschien wel de ongekroonde koning van de narratieve melodie in de jazz. Dit nieuwe album op Palmetto is althans een nieuw bewijs in die richting. Een gedisciplineerd kwartet met een uitstekende Craig Taborn en Michael Formanek brengt voornamelijk ingetogen maar heerlijke jazz.

Meer over Marty Ehrlich


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.