De eighties zijn in en dat zal de mensheid geweten hebben. De vette synthesizers, pompende beats, karakteristiek simpele gitaarriffs en het obligate laagje kitsch zijn dezer dagen zowat overal te horen. Mascotte, één van de projecten van het Brusselse collectief LeMondeDumas (dat naast muziek ook mode maakt), doet er vrolijk aan mee. Na twee singles ("Italodisco" en "Ride Em Girls") en remixes voor DAAN en Vive La Fête bregen ze hun titelloze debuutalbum uit. Een aardige plaat vol rauwe eighties electro met een stevige scheut rock.
Wat direct opvalt aan Mascotte is dat het vijftal een heel eigen geluid heeft. De synths en drums klinken net dat ietsje anders, draaitafels worden er bij gehaald en alle subtiliteit wordt overboord gesmeten. Mascotte maakt redelijk ongecompliceerde, repetitieve dansmuziek, die toch verrassend klinkt. Ook de teksten zijn uiterst simpel gehouden en dienen volgens Mascotte enkel tot ondersteuning van de nummers. Veel verder dan wat gepraat of geschreeuw komt het dan ook meestal niet, maar geen haan die daar naar zal kraaien als hij staat te shaken. Soms zijn de stempartijen aardig vervelend, maar toch blijven ze nodig voor wat variatie zorgen. In "Midnight in the City", veruit de beste song van het album, zijn de vocals wel behoorlijk geweldig en meezingbaar. Zo ook in "Toycastle Queen", een nummer met erg leuke drums die op het perfecte moment invallen. Ondanks het gebrek aan subtiliteit en lekker ingewikkelde songstructuren (en gebrek dat hier niet negatief is, maar erg passend) bevat deze plaat regelmatig originele wendingen. Zo bevat openingstrack "Office Jobs" naast een basisthema dat voortdurend herhaald wordt een erg modern en kitscherig synthesizerriffje. Mascotte laat zien dat het zich niet strikt heeft vastgepind op de eighties, maar ook de jaren negentig (een historisch en bijzonder grappig dieptepunt voor de commerciële muziek) en erg moderne elementen gebruikt. In de uiterst dansbare hitsingle "Italodisco" worden latere periodes ook enthousiast gerecycleerd, ditmaal ook in de vocals ("R'n'B on MTV").
Als huiskameralbum voor de aandachtige luisteraar stelt dit debuut weinig voor, daarvoor is het te weinig geraffineerd. Mascotte smeekt om de dansvloer.

Meer over Mascotte


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.