Geen nieuwe plaat, maar een heuse heruitgave uit 1986 zowaar! En van een Australische punkband dan nog wel. Nu blijkt dat dit combo uit Sydney de eerste was waar de volledige Australische punkscene uit ontstond. Dat maakt dan ook wel dat deze heruitgave, ondanks de ietwat opgepoetste sound, lang niet de gladheid of de brute kracht heeft van meer hedendaagse opnames, maar de charme die dit geheel bevat is des te groter. Dit album verzamelt een mini LP, een 7", een demo en nog wat losse live nummers.

Wat meteen opvalt wanneer 'Rat In a Hole' de dans mag openen, is hoezeer Massappeal gelijkenissen vertoont met een andere oerhardcore/punkband als Dirty Rotten Imbeciles: eenzelfde furieuze start, rammen met de hele handel en als het even kan links en rechts wat fikse metalriffs in de soep gooien. De meeste nummers draaien dan ook slechts rond de drie minuten, wat haast een ongeschreven regel lijkt binnen dit milieu. Zanger Randy Reimann heeft een typisch raspende zang die niet in de verste verte neigt naar melodie maar vooral naar stevig doorrookte kroegen en misschien de consumptie van een grote hoeveelheid bier. Wanneer hij zijn mond opentrekt kan een mens bijna de klodders spuug zien vliegen die hij er met zijn teksten uit blaft. Misschien geen aanlokkelijk gezicht, maar het geeft wel aan dat er behoorlijk wat energie achterzit. Het gitaarwerk is nauwelijks virtuoos te noemen, maar net zoals een band als Black Flag zit ieder akkoord wel netjes op zijn plaats. En toch is er ook iets aan deze verzameling dat teleurstelt, al ligt dat voornamelijk aan de band zelf. Jazeker, het is verdraaid energiek en ja, het past volledig in de doe-het-zelver attitude van de échte punk, maar beklijvend is het werk van Massappeal niet echt. Allicht zit de slechte klank er voor iets tussen, maar de meeste nummers lijken gewoonweg te sterk op elkaar en dat is bijzonder jammer.

Met de reünie van Massappeal in zicht is het niet verwonderlijk dat de oude nummers opnieuw worden uitgebracht en het is een feit dat deze band qua Australische punk onmisbaar is. Of het ook essentieel is voor de grotere massa valt echter nog af te wachten.

Meer over Massappeal


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.