Het rommelde het laatste jaar in het Masterplan-kamp: zowel drummer Uli Kusch als zanger Jorn Lande lieten de band voor wat hij was. Een groot verlies voor de bezieler Roland Grapow (ex-Helloween), want Jorn Lande is nu eenmaal een unieke zanger en Uli Kusch een zeer sterke drummer. Grapow loste dit alles echter op door eerst Mike Terrana (superdrummer extraordinaire) binnen te halen en vervolgens Mike DiMeo bij de microfoon te zetten. Natuurlijk is DiMeo's stem niet te vergelijken met die van Lande, maar 'MKII' is in ieder geval een album geworden dat er stààt.

Lande wou de band naar het schijnt een eerder popgerichte richting laten uitgaan, zoals soms ook te horen viel op de voorgaande plaat 'Aeronautics'. Grapow heeft echter resoluut de kaart getrokken van mooie melodische metal waar de scherpe kantjes nog niet van zijn afgevijld. 'Warriors Cry' is een uitstekende keuze als opener: snelle basdrums en een wild doorhakkende Terrana geven toetsenist Axel Mackenrott de nodige speelruimte en Grapow rifft en soleert de sterren van de hemel. Het valt trouwens goed op hoeveel inspraak Grapow gehad heeft in het vroegere Helloween, want zijn nummers zijn simpelweg beter dan degene die Michael Weikath uit zijn mouw schudt. Minder lol, meer serieux en vooral: memorabeler riffwerk. De toetsen zijn trouwens flink vertegenwoordigd op 'MKII', maar liggen vooral achter de gitaren, wat een mooie volle klank geeft. DiMeo kwijt zich met verve van zijn taak en laat zich volledig gaan. In tegenstelling tot Lande verkent DiMeo ook meer de regionen van zijn stem: een lage partij, hoge uithaal, vibrato, de nodige korrel... hij kan het allemaal en meer. Ook 'Lost and Gone' bulkt van de memorabele melodielijnen en eigenlijk hebben de meeste nummers zanglijnen die zich netjes in het hoofd nestelen en haast instant meezingbaar zijn.

Met 'MKII' staat Masterplan er alweer en het leidt weinig twijfel dat de band in elk opzicht een stuk gegroeid is. Zolang Grapow aan het roer staat van deze formatie mogen de liefhebbers van zeer geslaagde melodieuze metal zich in de handen wrijven en albums van Masterplan blindelings aanschaffen.

Meer over Masterplan


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.