Twee jaar geleden werd menig wenkbrauw gefronst toen het gerenommeerde Warp-label (thuishaven van elektronicapioniers als Aphex Twin en Autechre) zowaar een jong gitaargroepje bij zijn artiestenbestand voegde. In volle postpunkhype leken deze vijf lads uit Newcastle immers eerder regel dan uitzondering. Maxïmo Park zette echter de twee puntjes op de i en toonde zich net dat tikkeltje eigenwijzer dan zijn hippe concurrenten. Hun loepzuivere debuutplaat 'A Certain Trigger' ging intussen al ruim een half miljoen keer over de toonbank, zodat de lat voor opvolger 'Our Earthly Pleasures' meteen gelegd is.

"It sounds like Smashing Pumpkins crossed with The Smiths", aldus frontman Paul Smith over zijn tweede langspeler. Dat de man uit het juiste hout gesneden is, hoeft geen betoog, maar de lyriek van Morrissey kan hij helaas niet overtreffen. En hoewel 'Our Velocity' het effect heeft van een trampoline op je lijf, brengt dit soort twee akkoorden postpunk Billy Corgan en de zijnen niet in verlegenheid. De inadequate vergelijkingen ten spijt, is 'Our Earthly Pleasures' nochtans zeker de moeite waard. Rechtlijnig drumwerk en onopvallende baspartijen vormen nog steeds de basis voor zwierige keyboardriedels, hoekige gitaarlijnen en eigengereide teksten. Onder leiding van Pixiesproducer Gil Norton diept Maxïmo Park zijn okselfrisse geluid verder uit, zodat de groep minder strak maar heel wat gevarieerder voor de dag komt. Wanneer de Smiths melancholische vocalen zich in het refrein van 'Books From Boxes' verstrengelen met de friemelende gitaar van Duncan Lloyd, kan men daar alleen maar blij om zijn. Voorts zorgen 'By the Monument', een anthem dat neigt naar het beste van Nick Cave & The Bad Seeds, en het beklijvende 'Russian Literature' voor de andere hoogtepunten.

Op deze nieuwe plaat klinkt 'Maxïmo Park' weidser dan op zijn debuut, maar de groep komt opnieuw bijzonder fris en catchy voor de dag. 'Our Earthly Pleasures' mist een beetje de focus en het verrassingseffect van 'A Certain Trigger', maar de plaat bevat een handvol klassesongs die een aankoop zeker rechtvaardigen.

Meer over Maxïmo Park


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.