Aan ervaring ontbreekt het singer-songwriter Maysa Leak zeker niet. Ze begon als achtergrondzangeres in Stevie Wonders groep Wonderlove. In 1992 had ze als zangeres van de Britse funk-jazz groep Incognito zelfs nog een hit met de Stevie Wonder cover 'Don't You Worry 'Bout A Thing'. Daarnaast werkte ze samen met onder meer de cross-over R&B groep Pieces Of A Dream, trompettist Rick Braun en jazzpop zangeres Rachel Z. Maysa heeft dus heel wat ervaring en dat is te merken op deze 'Smooth Sailing', haar vierde soloalbum. De songs zijn solide en tot in de puntjes afgewerkt, met hier en daar een snuifje jazz. Toch geeft ze niet de indruk dat er overdreven aan het geluid is gesleuteld, maar blijft haar zachte soul overtuigend klinken.
Een groot deel van het album baadt in een gezellige mid-tempo sfeer. Opener 'Hypnotic Love' bijvoorbeeld is een catchy nummer met een aanstekelijke 'schwung'. Maysa 'scat' er zelfs eventjes vrolijk op los. Het laat ook horen dat achtergrondzang niet slechts een overbodig laagje begeleiding hoeft te zijn maar wel degelijk iets kan toevoegen. In 'It's Time For Love' zit eenzelfde opgewekte sfeer met een eenvoudig drumpatroon dat blijft hangen. En ook hier weer zorgt de samenzang tussen Maysa en haar achtergrondzangeressen voor een extraatje. Het scatten laat Maysa nog eens eventjes horen in het funky 'Scat World'. Ze gaat er zowaar een scat-duel aan met aankomende souldiva Ledisi, die haar evenwel moeiteloos overtreft. De combinatie van deze twee stemmen zorgt voor een knap hoogtepunt. In de rustiger nummers wordt duidelijk waarom Maysa qua stemgeluid wel eens vergeleken wordt met Sade. Haar zachte, sensuele stem is geknipt voor songs als het dromerige 'Soul Child' of het droevige 'All Day Long'. Wanneer haar stem dan ook nog eens vervolledigd wordt door een mooie saxsolo, zoals in het gezellige huiskamernummer 'Unexpectedly', levert dat dan ook meteen dé song van dit album op. Samen met Phil Jackson zingt Maysa Anita Bakers 'Angel'. Haar stem komt minder tot zijn recht in dit duet met Jackson, dat dan ook niet kan overtuigen. Jackson haalt niet het niveau van Maysa en het lijkt wel of zij zich daarom inhoudt.
De rode draad in haar nummers is de liefde in al haar aspecten, van gebroken liefde (de ballads 'All Day Long' en 'One More Chance'), over de liefde in volle bloei ('Hypnotic Love') tot de liefde in het algemeen ('It's Time For Love'). Vernieuwende of diepzinnige teksten levert dit niet op, maar Maysa compenseert dat ruimschoots met het talent van de grote soulzangeressen: een sterke stem en een zang die uit haar hart lijkt te komen.

Meer over Maysa


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.