Het is nog al gezegd, maar er zit blijkbaar iets in het Finse grondwater wat er voor zorgt dat Suomi een enorm hoog aantal kwalitatief zeer puike metalbands levert. Het is alweer van dattum met Mehida, al komt deze groep niet uit het niets. Toetsenist Mikko Harkin verdiende al zijn sporen bij Kotipelto en Sonata Arctica en had dus al de nodige ervaring op zak om een gloednieuw project uit de grond te stampen. Voor de rol van frontman wist Harkin niemand minder dan Thomas Vikström te klissen, sommigen beter bekend van zijn werk met Candlemass en Therion. Een mooie line-up, die een zeer sterk plaatje aflevert.

Harkin heeft samen met zijn kompaan en gitarist Jani Stefanovic duidelijk nieuwe krijtlijnen getrokken en beiden hebben de té symfonische metal dan wel thrash achter zich gelaten. Mehida is een band die grossiert in progressieve metal, en niet van de minste. Openers 'Unchanging' en 'Wings of A Dove' laten sterk opgebouwde songs weerklinken, met oog voor detail én uitdagend voor muzikanten. Dat zo'n opdracht geen sinecure is, mag duidelijk zijn, al vloeit het album zo rimpelloos verder dat het net is alsof de heren lekker rustig hun ding doen. Drummer Markus Niemispelto legt geregeld de zweep over het tempo, maar heel vaak gaat de band wisselen in snelheden, wat de variatie enkel bevordert. De toetsenpartijen van Harkin zijn ook telkens anders en hij valt niet vast te pinnen op het gebruik van telkens dezelfde trucjes. Maar het is pas af met de zeer melodieuze stem van Vikström, die alweer bewijst een verdraaid veelzijdige zanger te zijn. Werkelijk elke stijl passeert dit album en Vikström zet alles naar zijn hand. De enige halve misser is 'Multitude', dat begint met een walgelijke nu-metalriff en dito zang, maar dat zich al snel ontpopt tot een moderne progressieve song. Het is alleszins verdacht moeilijk om uitschieters te noteren, aangezien de kwaliteit voortdurend zeer hoog ligt.

Er zijn telkens weer artiesten die weten te verbazen binnen een grotendeels stilstaande muziekwereld en Mehida mag absoluut een trotse plaats aan de top innemen. 'Blood & Water' is een frisse en uitdagende plaat, die in de smaak zal vallen bij liefhebbers van het doordachte melodieuze werk.

Meer over Mehida


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.