De nieuwere lichting extreme metalbands heeft ondertussen ook de weg gevonden naar Griekenland. In het kielzog van (en flink beïnvloed door) acts als Strapping Young Lad, een tikje Meshuggah en zeker Gojira mogen nu de jonge honden van Mencea aan de grote poort kloppen. Met opgeheven hoofd, overigens, want dit debuutalbum is een verdraaid sterk staaltje vakmanschap.

Daar Mencea twee geluidstechnici in de rangen telt, hoeft het geen betoog dat dit album klinkt als een klok. Kosten noch moeite werden gespaard om de exploten van dit combo goed te laten klinken. Missie geslaagd alvast, maar natuurlijk dient ook gekeken te worden of de nummers kunnen volgen. Dat kunnen ze overigens zeker. Net zoals eerder genoemde voorbeelden/verwante geesten speelt Mencea geregeld en graag met tempowisselingen, wat er voor zorgt dat de muziek nooit voorspelbaar begint te klinken: telkens gebeurt er iets op het onverwachte. De heren blijven soms ook weg van conventionele maatstructuren, dus al te veel nummers in 4/4de maat zijn niet te vinden. Maar het klinkt nooit gekunsteld of onnoemelijk ingewikkeld, wel integendeel: het geheel vloeit en heeft een wanstaltig hoog gehalte aan groove. Mencea gebruikt trouwens zeer graag fijne en ijle melodieën om de bruutheid af te zwakken en daardoor ontstaat er een ingewikkeld klankentapijt boordevol verrassingen. De fikse gifstrot die over het geheel de spreekwoordelijke gal mag spuien, is trouwens ook alles behalve doordeweeks. In plaats van superlaag of overdreven schril te zijn, ligt ze ergens op de grens tussen rauw grommend en bruut raspend terwijl alles behoorlijk verstaanbaar blijft. De kille en tegelijkertijd volle sound geeft alles wat extra cachet en omdat hierdoor het totaalgeluid weer anders dan de meesten klinkt, heeft Mencea nog maar eens een streepje voor op e concurrentie.

Met dit vijftal is opnieuw een uitdagende en bijzonder veelbelovende metalband opgestaan die de muziekwereld nieuw leven kan inblazen. Samen met een band als Gojira is dit de toekomst van de extreme metal en een absolute aanwinst voor iedere platenkast.

Meer over Mencea


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.