Wie Argentinië zegt, denkt tango en omgekeerd. Toch is er naast de tango een waaier aan traditionele muziekgenres die een beetje oneerbiedig als 'folk' geclassificeerd worden. Mercedes Sosa is één van de belangrijkste vertolkers van die Argentijnse volksmuziek. De 'stem van Latijns-Amerika' klinkt na vier decennia alleen maar rijper en sterker. Op 'Corazón Libre' zingt Sosa zowel moderne composities van jong talent als traditionele liedvormen uit de verschillende provincies zoals de zamba en de chacarera. Het is een sterk studioalbum dat gedragen wordt door de legendarische stem van een zeventigjarige vrouw die strak begeleid wordt door Spaanse gitaar en percussie.

Dat 'Corazón Libre' op het oeroude Deutsche Grammophon verschijnt is opvallend. Het betekent dat Sosa's naam en faam groot genoeg is om folk te verkopen op een kwaliteitslabel van klassieke muziek. Sosa heeft verschillende muzikale waters doorzwommen (ballad, rock, tango, ...) maar in haar politieke engagement in het roerige Latijns-Amerika van de jaren zeventig en tachtig is ze steeds de folk blijven koesteren. Dat Sosa haar klassieker 'Todo cambia' (alles verandert) als symbolische Latijns-Amerikaanse hymne ook op dit album zingt, zegt genoeg. De Argentijnse heeft zich laten omringen door de beste muzikanten van het land. Gitaristen als Jorge Giuliano, Luis Salinas, Eduardo Falú en Alberto Rojo zijn geen onbekenden in het genre. Producer Chango Farías Gómez verzorgt zo nu en dan de percussie met de cajón peruano (Peruaanse houten doos) en de bombo. Dat is een grote drum uit het noorden van Argentinië en Chili die als een hartslag het 6/8 ritme van de <>chacarera aangeeft.

Sosa zingt sporadisch een duet en hier en daar klinkt een streepje viool maar de begeleiding is voor de rest bewust karig gehouden. Sosa's stem, rauw en sappig tegelijk, klinkt zo vol dat ze er ook zou staan zonder begeleiding. Op het laatste nummer, een melancholische milonga, zingt Sosa: "Soms zing ik milongas voor als het leven niet vooruit lijkt te gaan". De zangeres zei dat ze moest huilen van emotie tijdens het inzingen. Benieuwd wat de luisteraar met dit doorleefde lied/album doet.

Meer over Mercedes Sosa


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.