Behalve met abstracte schilderkunst, het maken van een film en het componeren van een opera, houdt de Panamese Amerikaan Micah Gaugh zich ook bezig met popmuziek. In zijn soulvolle debuutalbum 'Everything' experimenteert deze neger met een kilt met elektronisch klikkende en botsende beats, klingelende pianoriedeltjes en relaxte funkakkoorden. Zijn hoge, half sprekende, half zingende stem heeft het even goed over breien als over liefde. Dat maakt van deze plaat de ideale soundtrack voor een hippe serie die af en toe toch enige humor niet schuwt.

Micah boetseert graag met laagjes elektronica en oude, krakende platen. 'Revelation' koppelt een en-toen-verscheen-er-een-fee-achtige harptoonladder met een zachte contrabasbegeleiding, een minimalistische hiphopbeat en wisselende versieringen. Nu eens komt er een zweem van strijkers op de achtergrond, dan zijn het weer wat verspreide pianoakkoorden of een golvend blazerarrangement die voor de sfeer zorgen. De titeltrack is gebaseerd op een bizarre beat die alle kanten opstuitert en nooit helemaal in het ritme lijkt te blijven. Sommige nummers lijken wat als een grap ontstaan, bijvoorbeeld 'Princess', waar een distortiongitaar vergezeld wordt van een disco-achtige begeleiding. Bovendien moduleert de melodie zo vreemd en zijn de effectjes die instaan voor de tekstuitdrukking zo naïef ("We'll take another plane": geluid van een opstijgend vliegtuig) dat het moeilijk uit te maken is of het hele nummer nu serieus genomen moet worden.

Ook op andere momenten tast Micah de grenzen tussen kunst en kitsch af. In sommige tracks haalt dat laatste iets te veel de bovenhand, bijvoorbeeld in het nogal vervelende 'Sutra'. Andere nummers, zoals 'Operator' en 'Lucky', zijn dan weer bevreemdend door op hol geslagen elektronica en Micah's voorliefde voor bizarre synths. De stijl van deze gevarieerde plaat loopt van achterovergeleunde lounge-soundscapes tot up-tempo en zelfs dansbare pseudo-disco. Dat wordt gegoten in zowel conventionele en vaak filmische popliedjes als in meer avant-gardistische nummers met een serieuze hoek af. Leuk maar misschien af en toe iets té (gezocht) 'kunstzinnig'.

Meer over Micah


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.