Of het nu om Disposable Heroes of Hiphoprisy, Spearhead of solowerk gaat, telkens drukt de stem van de imposante Afro-Amerikaanse frontman als een stempel op het gepresenteerde muzikaal werk. Wie het niet zozeer heeft voor die groezelige, nasale keelklanken van Michael Franti, hoeft ook van 'All Rebel Rockers' geen wonderen te verwachten. De plaat borduurt netjes verder op de typische reggae-hiphop-funk-mix van de vorige, prima ontvangen langspeler, 'Yell Fire'. Dit is muziek voor een brede glimlach, met een diepere inslag.

Eventjes is het toch schrikken: 'All Rebel Rockers' opent opvallend gewoontjes. Een erg zachtmoedig reggaedeuntje met weinig opzichtige inhoud kondigt aan: "The rude boy's back in town / Michael, Michael where have you been?". Echt choquerend vernieuwen doen Franti en co al even niet meer, maar enige muzikale uitdaging of uitdieping van de gekende formule is toch de verwachting. Van politieke inslag of maatschappijkritiek is hier echter geen sprake meer: de jongens hebben deze plaat opgenomen om stoom af te blazen en plezier te maken, zo blijkt. Het duurt dan ook drie songs vooraleer de vonk echt aanslaat. 'Life in the City' bevat gelukkig wel de juiste reggaevibe, vlotte melodie en meezingbare tekst om lekker te knallen. Met opvolger en potentiële topsingle 'Remote Control' – een soort van 'Spearhead goes Black Eyes Peas'- komt de plaat helemaal goed op dreef. De ondersteuning van het Jamaicaanse wonder drum-en basduo Sly en Robbie werpt vruchten af. Heerlijke dub ('All I Want Is You'), frivole ragga ('Say Hey (I Love You)') of soulvolle ballades ('Hey World') staan helemaal op punt. Franti bejubelt met volle overtuiging zijn mensenliefde en houdt alles muzikaal tropisch en luchtig. Wanneer niemand minder dan de Belgische Zap Mama-zangeres Marie Daulne tegen het einde van de plaat haar intrede doet in het zwoele 'High Low', zijn alle mogelijke twijfels dan ook volledig weggenomen: dit is sterk werk.

Ook een politiek geëngageerd predikant als Michael Franti moet duidelijk eens op vakantie. Ondanks zijn titel blaast 'All Rebel Rockers' inderdaad aardig wat stoom af. Dat de start van deze plaat even ongelukkig was, is dan ook al snel vergeten. Dit in Kingston opgenomen pronkstukje weerspiegelt vreugde, dansen en feesten. Naar eigen zeggen zullen ook talloze videoclips en singles dit bevestigen, al is het misschien wat ongelukkig dat dit moet blijken als de zomer al voor 2/3 gepasseerd is.

Meer over Michael Franti & Spearhead


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.