Het debuut van Michael Yonkers Band klinkt niet alleen alsof het uit volle hippieperiode komt, de plaat is ook gewoon in 1968 gemaakt. De bijhorende releasedatum is net niet gehaald wegens problemen met de platenmaatschappij, maar dankzij de toenmalige studiotechnicus is de plaat dan toch eindelijk in 2002 uitgebracht. En nu verschijnt ze opnieuw met, naast de 7 oorspronkelijk nummers, maar liefst 6 bonustracks. De timing is goed met de garagerock die opnieuw betere tijden kent. 'Microminiature Love' zou trouwens gemakkelijk als underground-release van The Strokes kunnen gelden.
De korte nummers (met relatief uitgebreide arrangementen), de aanstekelijke gitaarriffs, strakke drums, het staat er allemaal op en het klinkt lo-fi, al was het dat in '68 niet. Het album moet het vooral hebben van de vaak verbluffende riffs die te horen zijn in songs als 'Smile Awhile' en 'Kill the Enemy'. Vet of voortjakkerend, subtiel of overduidelijk aanstekelijk, het boeit allemaal. In 'Boy in the Sandbox' bijvoorbeeld is een vette gitaarriff te horen die zo van The Rolling Stones zou kunnen komen, al was het maar omdat ongeveer hetzelfde effect gebruikt wordt als in 'Satisfaction'.
Het begeleidende boekje leert dat Yonkers zelf een aantal van die effecten in elkaar knutselde. 'Boy in the Sandbox' eindigt ook in een explosie van lawaai dankzij een effect van het huis, maar daar ligt men nu niet meer wakker van, zeker niet wanneer men het concept van 'record every fart and immortalize it' (cd-boekje) gewoon is. Maar ook zonder effecten slaagt Yonkers erin een geweldige solo te spelen in 'Scat Jam', maar omdat het een jam is, blijft de afwerking van het hele nummer achterwege.
Toch blijft het oerdegelijk gitaarwerk met misschien iets meer authenticiteit dan het huidig werk waarvoor The Velvet Underground model gestaan heeft. De teksten gaan niet alleen over sex, drugs and rock'n'roll, maar ook over protest tegen de oorlog in Vietnam en religieuze inmenging. Alles wat een overjaarse hippie maar wensen kan, al was het maar het leerrijke, leuk geschreven cd-boekje.

Meer over Michael Yonkers Band


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.