Surf- en psychobillymuziek doet het goed in Vlaanderen. Gent is zowat de bakermat voor vetkuiven en de tatoeages swingen er de pan uit. De voorliefde voor alles wat Amerikaans, rock'n'roll en jaren '50 of '60 is, blijkt onmeetbaar. Toch doet ook Brussel graag een duit in het zakje, zo bewijzen The Mighty Gordini's. Een groepsnaam die ontleend is aan de ontwerper van de Renault 8 Gordini, vierkant rally- en racemonster uit de jaren 1960, verraadt een voorliefde voor chroom en vlammen. Dat doet ook de titel van deze cd. Op dit instrumentale album scheren dan ook regelmatig gierende auto's voorbij en is het niet moeilijk om de geur van verbrande rubber te verzinnen.

Een originele, vintage gitaar, een vette contrabas, roffelende drums en af en toe een schurende saxofoon zijn de hoofdingrediënten voor de rock'n'roll van The Mighty Gordini's. Dankzij het feilloos beheersen van de instrumenten zetten de vier heren een authentiek geluid neer dat als een lieve lust swingt. Veertien liedjes lang houden de jongens de benen aan het dansen en slaan de hoofden op hol. Dat is op zich een puike prestatie, vermits het genre toch vrij strikt is en beperkt in variatie. Dat is meteen het grootste euvel van 'Fueled on Fuzz'. Voor buitenstaanders zijn er honderden surfplaten die je kan inruilen tegen deze cd.

Gelukkig weten de Gordini's af en toe toch net dat tikkeltje originaliteit in hun muziek te verwerken. Zo teert de vlotte opener 'Pret à Jouir' op een niet nader vernoemd filmfragment -opgelet voor auteursrechten jongens!- "they didn't wanna make me go hippie-the-hop". Een vibrerende hammond drijft verder de spanning op, zodat dit nummer erg compact en aansporend overkomt. Ook 'Le Mysterieux Mr Wong' biedt de nodige afwisseling dankzij een verwachtingsvol, tikkend ritme en onheilspellende, spookachtige gitaargeluiden. Met een aanstekelijk thema vestigt dit nummer zich in het geheugen van een breed glimlachende luisteraar. Verder speelt de band ook met de productie van de plaat. Het vrij trage en rechtlijnige 'Belly Dancing' krijgt een extra accent dankzij zijn wegdraaiende klank en 'Hallucinations' gaat met wat wauwelende hammondgeluiden en veel wah wah-effecten de psychedelische Jimmy Hendrickx-toer op.

The Mighty Gordini's doen hun uiterste best om op 'Fueled on Fuzz' origineel uit de hoek te komen. Met hun vlammende rock'n'roll en filmische accentjes zorgen ze in elk geval voor veel sfeer en attitude. Het is alleen spijtig dat de groep blijft zitten met de nogal strakke grenzen van het genre. Ook al tonen de Gordini's zich hier van hun sterkste kant, toch blijft het hier gaan om de zoveelste surfplaat en dat valt bij zo'n drie kwartier instrumentaal doorrazen des te meer op.

Meer over Mighty Gordinis


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.