Dat het melodieuze death metalgebeuren niet meer beperkt is tot Scandinavië, is al langer gekend. Immers, de laatste jaren is er een hele schare aan Amerikaanse artiesten opgedoken die in wezen de zogeheten Gothenburg-sound plagiëren, met wisselend succes overigens. Een grotere verrassing is dat er ook in België jonge honden rondlopen die melodieuze thrash/death metal spelen, waaronder dit Minus 273.

Min 273 graden Celsius is het absolute nulpunt van temperatuur in de fysica. Nog een geluk dat deze demo niet iedereen Siberisch koud zal laten. Er wordt afgetrapt met 'Anthem for an Abusing Sweetness': een ietwat pompeuze titel en het duurt ook even vooraleer het nummer op gang komt. Een repetitieve melodie bouwt langzaam op naar het meer agressieve échte nummer. Gitaristen Phil en Luke spelen snedig en vooral drummer Tom houdt de vaart erin. 'Weak' staat veel sterker in de schoenen en roept sneller op tot ongecontroleerd headbangen omdat het tempo een pak feller is. Daarna mag de rust opnieuw worden opgezocht, want 'Call of December' moet het vooral hebben van bijna zachte melodieën en lijkt qua opbouw nog het meest op een popnummer. 'Bitter-Eyed Wanderer' en 'Nightmare' mogen deze demo afsluiten en beide songs doen dat goed. Het tempo ligt aan de hoge kant, er wordt flink geharkt door de gitaristen en het raggen werkt aanstekelijk. Schreeuwlelijk Simon kwijt zich goed van zijn taak, al moet hij oppassen dat de vermoeidheid niet gaat doorklinken in zijn stem, want dan zit er plots een dip in het geheel. Het spreekt trouwens vanzelf dat deze demo een pak brutaler had geklonken door een langere tijd in de studio, maar dat is uiteraard de logica zelve. Wat deze titelloze schijf wel laat horen, is hoe de band live klinkt en dat zit behoorlijk snor. Het is natuurlijk nog altijd belangrijker om ook op de planken te overtuigen.

Voor een eersteling is dit alvast veelbelovend. Als Minus 273 nog ruimschoots de kans krijgt om verder door te groeien en de sound te verfijnen dan komt het zeer goed met dit vijftal. De demo is te verkrijgen via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken).

Meer over Minus 273


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.