Het is wat met de black metalscène van tegenwoordig. Het genre wat ooit begrensd was door algehele misantropie gekoppeld aan razende melodieën, blijkt nu uiteen te vallen in een stroom van subgenres. Sommige bands gaan de weg van de industrial op. Andere, zoals Mörk Gryning (spreek uit als: Meurk Gruuning) kiezen een slepender aanpak. Dark metal, heet dat dan.
Nu heeft Mörk Gryning al een paar adelbrieven kunnen voorleggen in de vorm van vorige platen. De band is nooit doorgedrongen tot de top van het black metalwereldje, maar bleef stug haar ding doen. Hoed af als iemand dat wil volhouden. Maar op 'Pieces Of Primal Expressionism' klinkt toch zachtjes de roep naar iets nieuws. Voorgegaan door vroeger werk van Noorse dark metalgoden Aeternus (vooral alles vòòr laatstgenoemdes 'Shadows Of Old') heeft Mörk Gryning een andere versnelling gevonden. Een lagere, zo blijkt uit nummers als opener 'The Sleeping Star' of 'The Worm'. Het hoeft niet altijd driehonderd per uur te zijn natuurlijk. Misschien had Mörk Gryning er beter aan gedaan toch wat meer tijd te steken in de uitwerking, want links en rechts hapert er nog wat aan de formule. Zo is bijvoorbeeld de speelduur van een aantal nummers net te lang om interessant te blijven. 'The Cradle Of Civilization' had zo gerust een pak korter mogen zijn en ook 'The Sleeping Star' sleept zichzelf een beetje voort. Nochtans moet gezegd worden dat wanneer Mörk Gryning op de gashendel trapt en de melodie niet vergeet er een paar lekkere momenten langskomen. Zo zijn de breaks van 'Perpetual Dissolution', 'Our Urn' en zeker de huilende solo in 'An Old Man's Lament' uitschieters van formaat. Het is alleen jammer dat de band dit niveau niet doorlopend haalt en de plaat te veel dode momenten kent.
Dat maakt dat Mörk Gryning opnieuw een voorbeeld vormt van een band die wel wil, maar het net niet kan. Het is echter ook waar dat wanneer iets langer aan het materiaal geschaafd wordt dit euvel vast kan verholpen worden. Tot het zover is blijft 'Pieces Of Primal Expressionism' een doorsnee dark metalplaat. Voorlopig is het betere werk nog steeds te vinden bij bands als Alastis, die de perfecte mix van agressie en melodie wel vinden.

Meer over Mörk Gryning


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.