De vrolijke Schotse postrockers van Mogwai hebben hun passie voor voetbal nooit onder stoelen of banken gestoken. Tot voor kort wisten deze overtuigde supporters van Chelsea Glasgow hun voetbalpassie te scheiden van hun platenproductie, maar met 'Zidane: a 21st Century Portrait' komt daar verandering in. Dit zesde studioalbum leverde de groep af als soundtrack bij de gelijknamige film van Douglas Gordon en Philippe Parreno. De twee cineasten hingen met hun camera's rond op het voetbalveld om gewezen Real Madridspits Zinedine Zidane op de pellicule te vatten. Het resultaat is een experimentele docufilm die niet in 's lands zalen te zien zal zijn. De soundtrack mocht de grens wel over en laat Mogwai van zijn rustigste kant zien.

Postrock staat niet echt bekend als het allerwildste muziekgenre, de obligate, urenlang op zich laten wachtende climaxen ten spijt. Mogwai liet in het verleden echter al horen dat het zelfs die climaxen overbodig vindt. Op 'Zidane: a 21st Century Portrait' is er dan ook niet de minste uitspatting te horen. De groep put uit zijn vertrouwde vaatje van spinnende gitaren, rustige pianoakkoorden en een occasionele drumgroove. De opvallende uitzondering daarop is het suggestief getitelde 'It Would Have Happened Anyway', waarop Mogwai uitpakt met vloeiende ambient. Met feedbackende, galmende gitaren wordt een licht onheilspellend geluidstapijt opgebouwd, dat de rust op de plaat echter niet verstoord. Onaangenaam is die rust niet, zeker in de vroege uurtjes is de plaat leuk om op uit te bollen. Boeiend weet Mogwai het echter niet te houden, de verwachte kopstoot blijft uit.

Met 'Zidane: a 21st Century Portrait' breekt Mogwai een lans voor verantwoorde, minimalistische liftmuziek. Het is vast wel eens interessant om te zien hoe de zachte geluidsbrij op deze plaat bij een voetbalmatch past, maar als avondvullende activiteit schiet deze soundtrack te kort. Wie echter op zoek is naar hoogst kalmerend stereofonisch behang vindt op deze plaat zeker zijn gading.

Meer over Mogwai


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.