'Human Natures' is het langverwachte debuut van Mokadi, het meest recente fusionproject van producer Marc Frank (Les Gammas), keyboardist Ralph Kiefer (Hipnosis) en de getalenteerde vocaliste Dita Von Aster. Het Duitse trio bracht een tijd geleden al een voorproefje uit onder de vorm van een dj-vriendelijke EP en een (in de clubs) redelijk succesvolle vinylsingle, maar richt zich nu pas echt op het grote publiek met een volwaardig cd-album. Mokadi's muziek staat bol van de hippe soul- en jazzinvloeden, maar combineert deze 'levende' elementen op geraffineerde wijze met meer hedendaagse klanken en productietechnieken. Het resultaat is een puur en authentiek geluid dat zowel de dansende medemens, als de meer op luisteren gerichte muziekliefhebbers moet aanspreken.
Het instrumentaal kabbelende 'Voodoo Chant' mag rustig de spits afbijten. Een resem warme vintage-instrumenten passeren de revue op een tegendraadse en toch vloeiende beat ... als smaakmaker kan dit zeker tellen. Vervolgens is het de beurt aan de titeltrack. Het is niet verwonderlijk dat deze song uitgebracht werd als single, want dit kleinood is even meeslepend als eenvoudig. In het gezelschap van een onwaarschijnlijk funky baslijn en wat schaarse orgelakkoorden, mag zangeres Dita voor een eerste maal haar zwoele ding doen. Als daarna ook de strijkers hun perfect getimede intrede maken en gastmuzikant Dudley Perkins in de break de show mag stelen, is het plaatje haast te mooi voor woorden. Mokadi rust hierna gelukkig niet op z'n lauweren, maar drijft het tempo lichtjes op om uit te pakken met een tweede song van formaat. 'My Favourite Things', een frivole 'broken beat'-versie van de gelijknamige klassieker uit de film 'My Fair Lady', is origineel, dansbaar en geluidstechnisch ronduit indrukwekkend. Een dergelijke track tot de nok vullen met kraakheldere drums, een volwassen baslijn, vloeibare orgelakkoorden én speelse filtersweeps en toch voldoende 'ademruimte' overhouden voor de vocalen, het is niet iedereen gegeven. Al even vrolijk en meeslepend is 'Always Now', een heupwiegend breakbeatnummer met een songtekst die zich onmiddellijk in het geheugen nestelt en er met geen stok meer uit te slaan is. Dat deze mensen begiftigde muzikanten zijn wordt meermaals bewezen, onder andere in 'Fateful Glance', een schitterende discoachtige funktrack met gastvocalist Don Freeman achter de microfoon. Wat niet wil zeggen dat Mokadi z'n mannetjes niet staat zonder gastoptredens. Integendeel, schipperend tussen zeemzoet ('A 1000 Times') en moddervet ('Rock The House') slaagt de groep er moeiteloos in 12 songs lang te boeien. Von Aster's jazzy 'gescat' in een tweetal tracks zal voor sommigen net iets te veel van het goede zijn, maar voor de rest niets dan lof voor deze veelbelovende jonge dame en haar muzikale kompanen.
Mokadi's debuutalbum is dus meer geworden dan een verzameling (eerder verschenen) singles en wat opvulsel. 'Human Natures' is een plaat die staat als een huis en intrigeert van begin tot het einde. Met een geluid dat het midden houdt tussen broken beat, nu-jazz en fusionfunk kwijt dit getalenteerde trio uit München zich van een soort hedendaagse muziek die zonder twijfel ook zal aanslaan bij wat 'oudere' luisteraars. Niet twijfelen dus. Hop, naar de platenboer en beluisteren die handel!

Meer over Mokadi


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.