Een bezig baasje, die Damon Albarn. Na twee zeer succesvolle albums met Gorillaz, experimenten met Afrikaanse muziek en recent nog het oprichten van de supergroep The Good, The Bad and The Queen komt hij nu op de proppen met de soundtrack van een heuse Chinese pop opera! 'Journey to the West' is namelijk de begeleidende muziek bij de gelijknamige en groots opgezette podium productie welke al te zien was in Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten en aldaar bedolven werd onder de lofzangen. Samen met de ook al van Gorillaz bekende Jamie Hewlett, die verantwoordelijk was voor het visuele luik, heeft hij zich een tijdje volledig ondergedompeld in een Chinees cultuurbad en nadien geprobeerd een muzikale brug te vormen tussen de moderne Westerse muziek en de traditionele klanken uit China. Het moet gezegd: het levert een mooie, maar soms ook zeer bevreemdende luisterervaring op.

De 22 nummers op het album zijn zowel door Europese als door Chinese muzikanten ingespeeld en gezongen, nergens is de stem van Damon Albarn te horen. Moderne synthesizerklanken en beats volgen soms na traditionele Chinese gezangen en op sommige tracks worden de twee ook mooi gecombineerd. De lyrics van de nummers zijn stuk voor stuk gebaseerd op oude Chinese teksten en worden uitsluitend gezongen in het Mandarijn. Het geheel vertelt het verhaal van een oude Chinese fabel waarin het aapje King Sun Wu Kong samen met de boeddhistische monnik Tripitaka naar India reist om er op zoek te gaan naar 'de verlossing'. De muzikale begeleiding bij dit verhaal heeft dus een groot respect voor de traditionele, typische muziek en samenzang uit het oude China, maar flirt ook met zeer uiteenlopende elektronische klanken en af en toe een flard rock. Dit in tegenstelling tot de echte voorstelling, waar de muziek door een voltallig orkest gebracht wordt. Maar ook de nummers op de cd zijn soms zeer wijds georchestreerd met strijkers en blazers. Alles samen klinkt deze soundtrack – want zo kan dit toch bestempeld worden - als een zeer experimenteel Gorillaz-album met een flinke Chinese injectie waarop de stem van Damon Albarn en occasionele rappers de plaats geruimd hebben voor Chinese dames met hoge stemmen en koorzangen.

Dat het team achter het Gorillaz-project nu ten tonele verschijnt met deze opera en bijhorende cd, duidt op een grote experimenteerdrift en de bereidwilligheid om verder te kijken dan de grenzen die de popmuziek afbakenen. Een groot probleem is echter dat deze muziek zonder de voorstelling soms wat moeilijk te plaatsen is, de noodzakelijke combinatie beeld-geluid ontbreekt waardoor de luisteraar gemakkelijk de weg kwijt kan raken in dit toch wel zeer experimenteel album. Maar niettemin leveren Damon Albarn en Jamie Hewlett met deze soundtrack een mooie wereldse luisterervaring die zeer nieuwsgierig maakt naar de podium productie die momenteel in Londen loopt.

Meer over Monkey


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.