Na 'Where Do Circles Begin' uit 2005 is 'The Brilliant Masses' het tweede album van Monta, het eenmansproject van Tobias Kuhn. De nieuwe plaat bouwt verder op de eenvoudige schoonheid en de pakkende melancholie van het debuutalbum. 'The Brilliant Masses' is opnieuw een popplaat met traditionele structuren en een gebrek aan scherpe kantjes.

De single 'Good Morning Stranger' is daar een perfect voorbeeld van. Netjes georkestreerd, rustig voortkabbelend en met een warme stem die bijdraagt tot de melodie is het vooral een mooi nummer, maar het grijpt nooit naar de keel. Ook 'Capitulate' mist spanning komt zo flauw over. Het patroon van weinig verrassende songs wordt slechts doorbroken door 'See Me Through Your Eyes', dat toch wat tegensputtert met een minder gepolijste gitaar in plaats van de alomtegenwoordige piano, en door 'How Does It Feel', dat iets meer vaart, kracht en variatie in de plaat brengt. 'Homecoming' flirt dan weer met de grens van de aanvaardbare hoeveelheid pathetiek. Echte missers staan er gelukkig niet op de album, al komt het eentonige 'There's a Hole in Your Heart' wel gevaarlijk dicht in de buurt.
Tekstueel blijft Kuhn de gevoelige jongen. Soms eenvoudig scherp met "You're all I ever wanted / There's no reason for you to fear" in 'Kiss Goodnight' of "I hope someday you'll have the strength I lack / Walk through every door, high headed back to back" in het begin van hetzelfde nummer. In 'See Me Through Your Eyes' komt met "The colour you choose has always been black / It suits you so well that's what she said" duidelijk de donkere kijk van Kuhn op het leven naar voor, iets wat overigens het hele album kenmerkt.

Die donkere kant lijkt wat te contrasteren met het naïef opgewekte geluid dat 'The Brilliant Masses' muzikaal kenmerkt. Jammer genoeg is dat één van de weinige contrasten op een plaat die bol staat van degelijke pop vol schoonheid, maar die tegelijk een briljant idee mist om de wereld te verbazen.

Meer over Monta


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.