Muziek maken verleer je niet met ouder worden. Zeker niet als je hele leven uit niets anders bestond. Dat is ook het geval bij Mose Fanfan. Deze rumba veteraan laat met 'Bayekeleye' horen dat zijn pijp verre van uit is. In dit album worden een aantal Afrikaanse stijlen, zoals de soukous en de rumba als oude bekenden een bezoekje gebracht. Het opvallendste hierbij is echter de golvende drive die doorheen heel de plaat te voelen is. Nergens moet moeite gedaan worden om sfeer te kunstmatig op te wekken. Deze plaatbruist van binnenuit.

'Mali Ya Mungu' laat meteen horen waar deze plaat voor staat: meeslepende ritmes en melodieën die tegelijk ontspanning en energie in- en uitademen. Met een strofe-refreinvorm brengen een solozanger en een perfect samenhorig koortje om de beurten een bijdrage. Ondersteund door de zo typische tropische elektrische gitaar die met ritmisch glijdende akkoordjes voor harmonische inkleuring zorgt en gestuwd door subtiele percussie, valt deze muziek nooit stil. Wanneer de zang even pauzeert neemt de gitaar het woord over en is er plaats voor een paar intieme en beheerste solo's. Het is echter niet enkel gitaar, zang en percussie dat de klok slaat op 'Bayekeleye'. In 'Nawa For You' komen ook andere instrumenten eens in het spotlicht te staan. Een akkordeon helpt tegelijk de gitaren met de begeleiding en de zangers met de melodielijn, terwijl het kleine groepje saxofoons dat ook al in vroegere nummers te horen was, stemmige tegenmelodietjes in het geheel weet te verweven. Typisch aan dit nummer is dat er in het midden een soort keerpunt terug te vinden is. Het eerste gedeelte wordt wat trager en ingetogener gespeeld tot op een bepaald ogenblik de ritmegitaar het tempo de hoogte in drijft. Samen met het tempo verhoogt ook de temperatuur en het besmettelijksgehalte van deze muziek. Stilzitten wordt al moeilijker en niet meewiegen op de nog steeds aanwezige golfbeweging is enkel weggelegd voor de arduinen vensterbanken onder ons.

Ook de rest van 'Bayekeleye' gaat op dit elan voort. Met hun meesterschap op gebied van samenspel en coherente samenzang weten ze een authentieke sfeer van plezier en vermaak te scheppen die uit de luidsprekers gestraald komt. Een zeer degelijke plaat met muziek die waarschijnlijk live nog beter tot zijn recht komt.

Meer over Mose Fanfan


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.