De Schotse band rond frontvrouw Kate Wright is met deze plaat niet aan haar proefstuk toe. Met deze nieuwe cd bewijst de groep dat ze er in slaagt om met veel verschillende instrumenten steeds een specifiek eigen geluid op te bouwen. Met een overvloed aan muzikale ideeën en een eigen huisstijl verdient Movietone daarom zeker even onder de aandacht gebracht te worden.
Movietone staat steevast voor broze en doffe fluisterpop. Hun muziek bestaat uit lo-fi psychedelica die teert op repetitieve en door mekaar cirkelende, virtuoze partijen. Deze worden afwisselend vertolkt door een Velvet Underground gitaartje, piano, banjo, hout- of koperblazers, .... Samen met de hoge, ijle stem van zangeres Kate Wright zorgt dit voor een dromerig en zweverig kader. Het feit dat alle partijen op een gelijke hoogte zijn geplaatst, zorgt helaas voor nogal een rommelige sfeertje. De idee is echter mooi: 'The Sand and the Stars' teert aanvankelijk voornamelijk op gitaarwerk, zoals in het fijn op-en neerdeinende 'Ocean Song', maar maakt geleidelijk aan meer en meer plaats voor andere instrumentale invullingen. Een spel tussen koper- en houtblazers ('We Rode On'), een huppelende pianobasis ('Pale Tracks'), vlot banjospel ('Red Earth'), alles is mooi uitgewerkt. Het gevaar is echter dat de groep iets te langgerekt (tot zelfs futloos) overkomt. Het slepende, karakterloze 'In Mexico' waarbij een cello het enigszins opgewekte country gevoel in het nummer blijft uitsmeren, is hiervan een goed voorbeeld. Dat uitgerokken geluid werkt samen met die kenmerkend hoge stem nogal dromerig en leidt gemakkelijk af.
'The Sand and the Stars' is daardoor een fijne, ingetogen luisterplaat die zich nogal traag voortsleept. Aan bijzondere muzikale ideeën ontbreekt het Movietone in geen geval. Dat maakt van deze cd een fijn hebbeding voor de muziekpuriteinen, maar neemt niet weg dat hij nogal zwaar en moeilijk beluisterbaar is. Als de plaat echter enige tijd gegund wordt, komt doorheen het mistgordijn mooie en boeiende muziek tevoorschijn.

Meer over Movietone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.