Mus komt uit het noorden van Spanje, ver weg van alle lawaai en hypes. De fluwelen fluisterstem van zangeres Monica Vagas vult de minimale achtergrond aan en omgekeerd. Dit muzikaal minimalisme is een combinatie van traditionele Spaanse klanken en modernere popinvloeden.
De muziek komt af en toe in de buurt van een song zoals Nick Cave's 'Into My Arms', aangevuld met traditionele flamencogitaar maar wordt nooit echt uitbundig. Er is soieso moeilijk een vergelijking te maken met andere muziek: Vagas' zachte stem is vrij uniek. Denk aan Beth Orton die naar Spanje is gestuurd met een verbod om hardop te praten en dat is nog steeds ver uit de buurt. Alle liedjes zijn tot de absolute essentie herleid en worden beschreven als ideaal om op een verlaten strand mee wakker te worden. Opener 'Escuela Cruda' steunt enkel op een spaarzame pianomelodie en zorgt direct voor een portie kippevel. In 'La Vuelta' komt een slidegitaar voorbij die ook hier weer sterk gedoseerd wordt. Multi-instrumentalist Fran Gayo laat de songs rustig ademen zonder dat ze langdradig of saai worden. Meer dan tien liedjes heeft Mus niet nodig om een donkere, dromerige sfeer te scheppen en die inderdaad lonkt naar het Spaanse strand voor een lange wandeling. De CD is meer een combinatie van persoonlijkheden dan van invloeden, wat natuurlijk een vage beschrijving blijft. Zelfs op een festival als Dranouter zou Mus uit de toon vallen ; een rokerige kroeg is misschien een beter decor voor dit intieme duo. Voor wie het Spaans niet beheerst: de teksten zijn een ongewone combinatie van klassieke Spaanse poëzie en revolutionaire gedichten (Legendarisch anti-Franco activist José Luís García Rúa schreef de afsluiter 'Adíos'), wat fel contrasteert met de zijdezachte voordracht van zangeres Monica die je er niet direct van zou verdenken in haar vrije tijd te staan vlaggenzwaaien op de barricades staat in haar vrije tijd.
Dit is de vierde release van Mus, die eerder al hun tour maakten doorheen door Amerika en Taiwan. Hopelijk passeren zij ook langs de Europese podia om dit album te promoten, want de muziek komt zeker live in intieme sfeer tot zijn recht. 'Divina Lluz' past in het bakje 'ongewoon maar prachtig' en verdient van iedereen die op zoek is naar iets nieuws minstens éen luisterbeurt.

Meer over Mus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.