Tegenwoordig wordt de vaandel van gothic metal / rock vooral gedragen door bands met een frontvrouw, zoals Within Temptation of Lacuna Coil. Maar wat is er gebeurd met de oude formule van het genre, waar enkel een zanger de microfoon meester was? Die wordt nog altijd waargemaakt door oude rotten als The Fields of The Nephilim, recent door zanger en brein Carl McCoy gereactiveerd. Ook Paradise Lost, een tijdje op het experimentele pad, is voor een groot deel teruggekeerd naar zijn roots. Maar dat een nieuwe band als het Engelse N.F.D. ook diezelfde oude gothic muziek en sfeer kan creëren, is ook mogelijk: de groep bevat namelijk een ex-lid van Fields of The Nephilim, bassist Tony Pettitt. Op zijn tweede cd 'Deadpool Rising' weet N.F.D. de donkere geest van vroeger te vatten. De vraag echter is in welke mate de groep daarin slaagt.

Opener 'Light My Way' zet in met een heerlijk sfeervolle melodie gespeeld door een harde distortiongitaar en een cleane gitaar. Simpele drums en de schorre, getergde vocalen van zanger Bob White begeleiden die melodie. Meteen valt op hoe hard de muziek en de stem van N.F.D. lijkt op die van the Fields of The Nephilim, jawel, die groep waar Pettitt ex-lid van is. Ook de typisch Fields-aandoende kalme en epische nummers met gitaargetokkel en keyboards zijn te vinden op 'Deadpool Rising'. Originaliteit is dus spijtig genoeg ver te zoeken, maar daarmee is niet alles gezegd: de luisteraar moet zich eerder de vraag stellen in hoeverre de leden van N.F.D. goed zijn in wat ze doen. Enerzijds zijn composities als het schitterende 'Light My Way', het ontroerende 'One Moment between Us' en de sfeervolle afsluiter 'Deadpool' gothic songs van de bovenste plank, met een donkere soundscape die hedendaagse gothic bands kopbrekens zou kunnen bezorgen. Anderzijds speelt de voorspelbaarheid soms in het nadeel van N.F.D.: zo weet het collectief niet te overtuigen op nummers als 'Black Sun' en 'Rise' en wordt het maar een saai boeltje.

Hoewel N.F.D. origineler uit de hoek had kunnen komen met 'Deadpool Rising', is het goed om te weten dat er nog bands rondlopen die deftige gothic metal / rock spelen. Deze schijf gaat er nog in als betrekkelijk zoete koek, maar de volgende keer zal N.F.D. er op moeten letten dat het zichzelf niet gaat herhalen.

Meer over N. F. D.


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.