Schijnbaar vanuit het niets duikt Necrophagist op om de metalwereld een fikse mep op het aangezicht te bezorgen. Dat de band mag debuteren op het prestigieuze Relapse-label zegt al genoeg. De death metal van dit jonge kwartet is tegelijk innovatief, technisch vernuftig en aanstekelijk in de hoogste graad.
Het is vooral vreemd dat deze band afkomstig is uit Duitsland, een regio die niet bepaald bekend staat voor kwalitatief sterke death metal, met Fleshcrawl en Obscenity als de uitzonderingen die de regel bevestigen. Necrophagist heeft aandachtig het oor te luisteren gelegd bij technische death metalbands die eerder van Amerikaanse origine zijn, zoals Morbid Angel of Nile. De nummers zijn overwegend snel, maar Necrophagist heeft goed door dat een enkele versnelling saai wordt en bouwt daarom geregeld maffe breaks of pauzes in tussen de razernij. Opener 'Stabwound' is een mooie schets van alles wat gaat komen: solide drumwerk vergezeld van zeer ingewikkelde gitaarpartijen en hondsbrutale zang. Ondanks het hoge niveau van speltechniek klinken de nummers stuk voor stuk àf, met een kop en een staart. Dat laatste is iets waar veel technische death metalgroepen de bocht uitgaan: flitsende techniek maar totaal geen afgewerkte songs. Ook al is de muziek van Necrophagist nauwelijks makkelijk verteerbaar te noemen, toch blijven er heel snel flinke stukken van hangen, als lapjes vlees tussen de tanden van een hongerige kannibaal. Zo heeft 'Ignominious & Pale' (niet iets om tien keer na elkaar te zeggen) riffs om het hoofd tot bloedens toe tegen de muur te rammen. Maar het leukste van dit inferno is dat Necrophagist werkt aan de herwaardering van de flinke solo. Elk nummer herbergt solo's die niet meteen bij death metal worden verwacht maar die een frisse adempauze vormen.
Het mag duidelijk zijn dat Necrophagist alweer een verborgen hoekje heeft gevonden binnen een tot dan oververzadigd geachte wereld van death metal. Geen geringe prestatie en wanneer Necrophagist op het elan van 'Epitaph' verdergaat gaan ze nog heel groot worden. Nu kan iedereen zich met veel plezier onderwerpen aan deze barbaars hakkende schijf.

Meer over Necrophagist


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.