Het is ondertussen alweer even geleden dat Neurosis kon geklasseerd worden als volbloed metalband. In hun twintigjarig bestaan is deze groep geƫvolueerd van het maken van intelligent opgebouwde metal met zin voor experiment naar een groep die eerder in het postrock vakje thuishoort. Nochtans is 'The Eye of Every Storm' qua intensiteit nog steeds een album vol zware metalen. Enkel het geluidsvolume ligt beduidend lager.
De gitaren van Neurosis ronken zachter en minder opvallend dan ooit, terwijl het experimentele aspect van deze band volop het voortouw heeft genomen. Dat wordt vooral voelbaar in de acht bevreemdende geluidscollages die dit album bevolken. Er worden vooral herhalende riffjes en loopjes geproduceerd die zich zacht tegen een paar laagjes keyboards aanschuren. Het drumwerk is bijzonder sober en klinkt alsof een eenzame en verdrietige trol met de voorhamer op een gong ligt te meppen. Dit is dus nergens muziek die makkelijk weg hapt. Opener 'Burn' is vrij opzwepend wat mede aangegeven wordt door de titel. Dreunende gitaarlijnen laten slangenbezweerders en vocalisten Kelly en Von Till hun donkere poƫzie voordragen. Voor de rest is introspectie troef. Het moeilijkste aan Neurosis is hun muziek proberen te omschrijven. Deze kan allicht het beste vergeleken worden met een reis aan boord van een stuurloos ruimteschip dat onderweg is naar een onbekende bestemming. Er is weinig hoop op redding en berusting in het lot slaat toe. Er beginnen hele reeksen beelden door de geest te dwalen maar of ze ooit ergens naartoe zullen gaan is een open vraag. Er mogen dan wel nummers staan op dit zilveren schijfje, het blijft het beste om 'The Eye of Every Storm' als een geheel te consumeren want dit is een geestverruimende belevenis zoals bands als Tool of Godspeed You! Black Emperor die ook plegen te maken. Het klinkt onmogelijk, maar Neurosis slaagt er toch in om tegelijkertijd bijzonder rustgevend en bloedstollend intens te klinken.
'The Eye of Every Storm' is best te genieten met gedimde lichten en een hoofdtelefoon op. Zo kan een mens zich ten volle overgeven aan deze buitenaardse groep en wegdromen in een wereld vol psychedelica en vervlogen dromen. Wie liever harde gitaren hoort, loopt hier best met een flinke boog omheen.

Meer over Neurosis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.